Almanya'da 51. Münih Güvenlik Konferansı Münih kentinde başladı. Yüzlerce devlet adamının katıldığı programın ana gündem maddelerini Ukrayna krizi ve IŞİD terör örgütü oluşturacak. Türkiye ise zirveye katılmaktan son anda vazgeçti.

Bu yıl 51'incisi düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı dünya genelinden yaklaşık 400 devlet adamı ve askeri yetkilinin katılımıyla Münih'te başladı. Pazar günü öğlene kadar sürecek konferansın ana gündemini ise Ukrayna krizi ve IŞİD terör örgütü oluşturacak.

Programın selamlama konuşmasını yapan Alman Büyükelçi Wolfgang İschinger, zirvenin felaketlerle geçen bir yılın ardından yapıldığına dikkat çekti ve toplantıda dünyanın güvenliğini tehlikeye atan krizlerin ele alınacağını ve çözüm yolları aranacağını söyledi. Büyükelçi, "Üç gün boyunca neyi daha iyi yapabileceğimizi konuşacağız. Zaten bu sorunlara buradakiler çözüm bulamayacaksa kim bulabilir?" şeklinde konuştu. İschinger, daha sonra programın açılış konuşmalarını yapmak üzere Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen (VDU) ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i sahneye davet etti.

Geçen yılki güvenlik zirvesinde, Almanya Cumhurbaşkanı Joachin Gauck'un uluslararası krizlerde Almanya'nın daha fazla sorumluluk alması gerektiği mesajını hatırlatan Alman Bakan, her ne kadar Alman halkı buna pek sıcak bakmasa da bu göreve hazır olduklarını ifade etti. Almanya'nın tarihi geçmişinin bilinciyle demokrasi, özgürlük ve insan hakları gibi evrensel değerlere sahip çıkacağını dillendiren von der Leyen, bu sorumluluğu tek başlarına değil, Fransa, Hollanda, Polonya gibi ortakları ile birlikte üstlenebileceklerini kaydetti.

"Bugün dünyanın en büyük ülkesi bile küresel krizleri çözmekte yetersiz kalıyor." diyen Savunma Bakanı Leyen, küresel krizlere partnerleri ile müdahale ettiklerini anlattı. Sözü Ukrayna krizine ve IŞİD terör örgütü konularına getiren Alman siyasi, Ukrayna krizinin çözümü için daha fazla partnere ihtiyaç duyulduğunu söyledi ve Avrupa Birliği üyelerinin belirli değerler temelinde birleştiğini kaydedip Rusya'ya karşı kararlı bir tutum içinde olunması gerektiğini ifade etti. Bunun yanında IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede Müslüman ülkelerin desteğine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen von der Leyen, bunun için Peşmergelere silah ve tıbbı yardım gönderdiklerini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise geçen yılın krizlerle geçtiğini yineledi ve Ukrayna krizi konusunda Rusya'yı suçladı. Rusya'nın ayrılıkçı güçleri desteklediğini dillendiren Stoltenberg, uluslararası düzeni korumak için ulusal bekçilerin hareket kabiliyetlerinin önemli olduğunu söyledi. Güvenlik konferansına Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergej Lawrow ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroschenko'nun da katılması bekleniyor.

Güvenlik Zirvesi’ne Türkiye son anda katılmaktan vazgeçti ve buna gerekçe olarak da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'un, İsrailli temsilcilerle aynı karede bulunmak istememesi gösterildi. Konuyla ilgili basına konuşan Çavuşoğlu, " Konferansa katılacaktım fakat, Ortadoğu oturumunda İsrailli temsilcileri sonradan koydukları için katılmama kararı aldık." dedi. Güvenlik zirvesinde herhangi bir sorun yaşanmaması için yaklaşık 3 bin 600 polis, Münih'te görev yapacak.