Türk- Alman Dostluk Grubu Başkanı Michelle Münterefing, Türkiye’deki seçim sonuçlarının kendisi için üç mesaj taşıdığını belirtti.

Müntefering, seçim sonucunu “Birinci olarak Türk halkı demokrasi ve fikir çeşitliliği istediğini gösterdi. Bunun en önemli göstergesi yüzde 86’lik katılım ve HDP’nin Meclis’e girmesi. İkincisi Türk halkı Tayyip Erdoğan’a kırmızı kart gösterdi. Erdoğan’ın iktidar anlayışı giderek otoriterleşen tek adam egemenliği olarak algılandı. Üçüncü olarak Türk seçmenler kesin bir şekilde Anayasa’nın değiştirilerek başkanlık sistemine geçilmesini reddetti." sözleriyle değerlendirdi.

Demokrasi ve hukuk devletinin; uluslararası ilişkiler, AB ve Almanya ile olan ilişkileri olumlu etkilediğini söyleyen Müntefering, koalisyon görüşmeleri için Türkiye’de partilerin demokratik sorumluluklarını üstlenmeleri gerektiğini ifade etti. HPD’nin barış sürecinde önemli etkisi olduğunu kaydeden SPD’li Müntefering, HDP’nin sadece Kürtlere değil Türk demokrasi için önemli bir katkısı olduğunu dile getirdi.

Türkiye içinde ve dışarıda insanların AK Parti ve Erdoğan’ın seçim sonuçlarını nasıl okuyacağını merakla takip ettiğini hatırlatan Alman- Türk Dostluk Grubu Başkanı Müntefering, “Erdoğan’ın bir şansı var: Başkanlık sistemi yerine demokrasi, fikir çeşitliliği." dedi.