Alman Sol Partili Wolfgang Neskovic, ABD'nin esir kampı Guantanamo’da tutulan Almanya doğumlu Türk vatandaşı Murat Kurnaz’ın Başbakan Angela Merkel’in gösterdiği insaniyet sayesinde özgürlüğüne kavuştuğunu söyledi.

Alman Federal Meclis milletvekilliği 2013 yılında sona eren meclisin halen tek hâkim kökenli vekili unvanına sahip Sol Partili Wolfgang Neskovic, Ocak 2002 ila Ağustos 2006 tarihleri arasında hakkında açılmış dava olmamasına rağmen ABD’nin esir kampı Guantanamo’da tuttuğu Almanya doğumlu Türk vatandaşı Murat Kurnaz’ın “ancak Başbakan Angela Merkel’in gösterdiği insaniyet sayesinde özgürlüğüne kavuşabildiğini” söyledi.

CIA’nın işkence raporunun Almanca çevirisinin kitap tanıtımının yapıldığı programda Murat Kurnaz ile ilgili soruyu cevaplandıran Parlamento Denetleme Kurulu eski üyesi Wolfgang Neskovic, “Angela Merkel, Murat Kurnaz’ın maruz kaldığı muamelelerden insani yönden etkilendi. Kurnaz’ın serbest bırakılması için bizzat devreye girerek kendisinin Almanya’ya getirilmesini sağladı.” dedi.

O dönemde Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Başbakan Angela Merkel’i övdüğü için yadırgandığını anlatan Neskovic, “(Dışişleri Bakanı Frank-Walter) Steinmeier bir bürokrat gibi davrandı. ‘Bremenli bu Taliban’ı Almanya’ya getirirsek problem olur’ düşüncesindeydi. O dönem Bild gazetesinin Kurnaz’la ilgili yaptığı yayınlara uydu. Kurnaz’ın serbest bırakılması ancak Merkel ile mümkün olabildi. Kendisi olaya bizzat müdahil oldu. Suçsuz olan Kurnaz ancak bu şekilde ABD tarafından serbest bırakıldı. Merkel, insani olarak Kurnaz’ın başına gelenlerden etkilendi. Steinmeier insani bir hassasiyet göstermedi. Sadece soğuk biçimde olayın dosyasına baktı. Ben Merkel’i bu olaydan ötürü övünce şaşırmışlardı. Kendisini takdir ettim.” diye konuştu.

Federal Savcının Murat Kurnaz olayı ile ilgili harekete geçmediğinin de altını çizen Neskovic, dönemin adalet bakanının da olaya kayıtsız kaldığını söyledi. Neskovic programda ayrıca, “işkencenin hangi sebeplerden ötürü olursa olsun hiçbir şekilde meşru sayılamayacağını” kaydetti.