ABD'nin New York şehrinde bir grup, North Carolina eyaletinde üç Müslüman öğrencinin önceki akşam saatlerinde evlerinde infaz edilmesi olayını kınayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Konuşmacılar, sadece Müslümanlara karşı değil, bütün din mensuplarına karşı yapılan saldırıları kınayarak, adaletin yerine getirilmesini istedi.

New York merkezli Müslüman Toplum Ağı (MCN) önderliğinde Union Meydanı’nda bir araya gelen bir grup, 3 öğrencinin öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, nefret, bağnazlık ve hoşgörüsüzlüğe karşı birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.
MCN Direktörü Christina Tasca tarafından okunan basın açıklamasında, yerel- ulusal medya mensuplarına ve seçilmiş yetkililere, din, ırk ve geçmişinden dolayı hayatını kaybedenlere eşit önem vermeleri çağrısında bulunuldu. Bu trajedinin kamuoyu önünde insanları galeyana getirecek şekilde anlatılmaması istendi ve bunun Müslüman karşıtı ve nefret suçuna sahip insanlara katkı sağlanabileceği ifade edildi. Tasca, “Bu cinayet New York’taki herhangi bir Müslüman gence ve Deah, Yusor ve Razan gibi iyiliğe katkıda bulunan insanlara karşı da işlenmiş olabilirdi.” dedi.

Tasca, MCN’nin ayrımcılık ve önyargılara karşı kültürler arası eğitim programı aracılığıyla anlayış köprülerini kurarak güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtereki “Bu konuda insanlarla dayanışma içinde olacağız.” şeklinde konuştu.

Türk toplumu adına konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Başkanı Enver Yücel, 3 öğrencinin öldürülmesinin, sebebi ne olursa olsun, büyük bir cinayet olduğunu söyledi. Yücel, hiçbir medeniyetin öldürmeyi emretmediğini belirterek “Bildiğim kadarıyla, komşuları tarafından öldürülen bu öğrencilerin hiçbir kabahati yoktu. Sadece inançları sebebiyle öldürülmeleri bizi bir derece daha derinden yaralamıştır.” ifadelerini kullandı.

New York’taki farklı sivil toplum örgütleri de basın açıklamasına destek mesajı göndererek, yaşanan cinayeti kınadıklarını ifade etti. Etkinliğe katılan isminin yazılmasını istemeyen bazı Amerikalılar, cinayetleri ‘korkunç’ olarak niteledi.

Salı günü, North Carolina eyaletinin Chapel Hill bölgesinde beyaz bir Amerikalı tarafından silahlı saldırıya uğrayan Deah Shaddy Barakat (23), Yusor Mohammad Abu-Salha (21) ve Razan Mohammad Abu Salha (19) hayatını kaybetmişti.

Polis, olayla ilgili olarak Craig Stephen Hicks (46) isimli şahsı cinayet zanlısı olarak gözaltına almıştı.