NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugünkü Madrid ziyaretinde ittifaka katkılarından dolayı İspanya’ya teşekkür etti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile bir araya gelen Stoltenberg, daha sonra Kral VI. Felipe ile görüştü.

Jens Stoltenberg, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İspanya’yı “güvenilir müttefik” olarak tanımlayan Norveçli Stoltenberg, “Ortak güvenliğimiz için çok şey yapıyorsunuz.” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İspanya’nın NATO misyonları ve operasyonlarında aktif rol almasından dolayı şükranlarını sunarak, Baltık hava sahası koruması, Türkiye’deki Patriot bataryaları ve Rota deniz üssünde füze savunma gemilerini ağırlamasını örnek gösterdi.
Stoltenberg, NATO’nun bu sene 25 bin askerin katılacağı ve son yıllarda yaptığı en büyük tatbikatın İspanya’da olacağını not etti. Jens Stoltenberg, Afganistan’ın güvenliği için İspanyolların yaptığı katkıya da teşekkür etti.

Konuşmasının Orta Doğru ve Kuzey Afrika'yla ilgili bölümünde “IŞİD güvenliğimize direkt tehdittir.” diyen Stoltenberg, “O bizim caddelerimize terör saldırılarını telkin ediyor.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı agresif tutumuyla uluslararası kuralları çiğnediğini belirten NATO Genel Sekreteri, “Doğu Ukrayna’da ateşkes sürüyor gibi görünüyor ancak kırılganlık devam ediyor. Ağır silahların çekildiğini gördük ama çok hızlı yerleştirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Jens Stoltenberg’in, İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes Eulate ile de ayrı bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.