NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis ve hükümet yetkilileriyle başkent Bükreş'te bir araya geldi.

Jens Stoltenberg, Başbakan Vekili Gabriel Oprea, Savunma Bakanı Mircea Dusa ve Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde NATO ile işbirliğinin artırılması ve NATO toplantısında alınan kararların uygulanması üzerinde duruldu. Ayrıca, savunma ve askeri eğitim alanında yapılacak yeni projeler görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis'le Cotroceni Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından açıklama yapan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Romanya'nın kararlı bir müttefik olduğunu ve işbirliğinin artarak devam edeceğini belirtti. Stoltenberg, "Romanya her zaman en kararlı müttefikimiz olmuştur. Müttefikimiz olan her ülkenin kara, hava ve deniz sınırları NATO garantisi altındır. Ancak şimdilik üyelerimize karşı bir tehdit görmüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı İohannis ise "Romanya ulusal ve uluslararası güvenlikte sadece yararlanıcı değil aynı zamanda güvenlik sağlayıcı bir ülke konumundadır." vurgusunu yaptı.

Göreve geldiğinden bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile herhangi bir görüşme yapmadığını belirten İohannis "Diyalog her şeyden önemlidir. Gerek Avrupa Birliği gerekse NATO üyeleri arasında ve Rusya ile diyalog içinde olmalıyız ki Soğuk Savaş dönemindeki gibi bir ortam oluşmasın. Romanya, AB ve NATO ile çalışmayı sürdürecektir." dedi.

"YUNANİSTAN, NATO YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRECEKTİR"

Yunanistan'daki krizle ilgili de değerlendirmede bulunan Jens Stoltenberg, "Yunanistan güçlü ve faal bir müttefikimiz. Bu şekilde devam edeceğinden de eminim. Yunanistan, çok kereler NATO içindeki yükümlülüklerini sadık olduğunu göstermiştir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı İohannis ise "Eğer Yunanistan krizi ile ilgili bir çözüm bulunmazsa krizin artçı etkileri Romanya Avrupa Birliği ve dolayısıyla NATO'yu da etkileyecektir." yorumunda bulundu.