NATO Genel Sekreteri, bu hafta gerçekleştirilecek Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmeler ve terör örgütü DAEŞ’in Türkiye’ye yönelik terör saldırılarının ele alınacağını söyledi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bu hafta gerçekleştirilecek Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ele alınacak konuları dile getiren Stoltenberg, yarın başlayacak toplantının ilk oturumunda Karadağ Başbakanı Milo Dukanaovic’in de iştiraki ile Karadağ’ın İttifak’a Katılım Protokolünün imza töreninin yapılacağını bildirdi. Törenin ardından Karadağ’ın “davetli” sıfatıyla tüm NATO toplantılarına katılacağını belirten Stoltenberg, ikinci oturumda bölge güvenliğinin ele alınacağını kaydetti.
NATO’nun Irak’ı desteklemesi için neler yapılabileceğini tartışacaklarını kaydeden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, yüzlerce Irak askerinin Ürdün’de eğitildiğini bildirdi. Başbakan Haydar El Abadi’den Irak askerlerinin Irak’ta eğitilmesine yönelik bir istek aldıklarını anlatan Stoltenberg, Irak’ın bu isteğinin de toplantının gündeminde olduğunu bildirdi. Stoltenberg, Ege denizindeki NATO gemilerinin insan kaçakçılığı ve yasa dışı göçü engellediklerini belirterek, uluslararası çaba konusunda da ciddi farklılıkların oluşturulduğunu belirtti. Nisan ayındaki yasa dışı geçişin bir önceki aya göre yüzde 90 oranında düşüş gösterdiğini aktaran Jens Stoltenberg, müttefiklerin bu konularda neler yapabileceklerinin de ele alınacağını belirtti.
“VATANDAŞLARIMIZI KORUMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”
Toplantıda Rusya ile ilişkilerin ve doğu sınırına yönelik politikanın da ele alınacağını belirten Stoltenberg, “Rusya’ya yönelik yaklaşımımız güçlü savunma ve caydırıcılığın diyalogla birleştirilmesidir” dedi. Askeri planlayıcıların bölgedeki farklı ülkelerin çeşitli taburlarına yönelik öneriler sunduğunu bildiren NATO Genel Sekreteri, doğudaki mevcudiyetin kapsamını dikkate aldıklarını belirtti. Stoltenberg, vatandaşlarını korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek "Aynı zamanda Rusya‘yla askeri ilişkilerimizde daha fazla şeffaflık için ve olayların kontrolümüz dışında gerçekleşme riskini en aza indirmek için çabalamaya devam edeceğiz. NATO karşı karşıya gelme arayışında değil. Yeni silahlanma yarışından kaçınmak herkesin çıkarına” dedi.
“NATO, TÜRKİYE İLE DAYANIŞMA İÇİNDEDİR”
Stoltenberg, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Stoltenberg’e, Türkiye-Suriye sınırındaki yaşanan gelişmeler dikkate alındığında gerçekleştirilen terör saldırılarının toplantının gündeminde olup olmayacağına dair soru soruldu.
Türkiye ve Suriye sınırındaki gelişmelerin de ele alınacağını kaydeden Stoltenberg, şöyle konuştu: “Çok sayıda saldırı olması nedeniyle biz de kaygılıyız. Sivil kayıpları da gördük, masum insanlar öldürüldü. Tüm bu durum hepimiz için endişeye neden oluyor. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde.” Stoltenberg, bölgedeki durumun Ankara’ya gerçekleştirdiği görüşmeler sırasında da ele alındığını ifade ederek, “Bu konu, gündemimizde olacak” diye konuştu.
NATO’nun, Türkiye’ye katkı sağlamaya devam edeceğini belirten Stoltenberg, İspanyol patriot füzelerinin Türkiye’de olduğunu belirtti.