NATO, Rusya’nın Ukrayna’daki işgaline karşı Doğu Avrupa’da bulunan savunma güçlerini altı üs ve 5 bin kişilik öncü kuvvetle güçlendirme adımı atmaya hazırlanıyor. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, kararın tamamen savunma amaçlı olduğunu söyledi.

28 ülkenin üye olduğu birliğe bağlı savunma bakanlarının buluştuğu toplantı öncesi basın mensuplarına konuşan Stoltenberg, "Bu uluslar arası hukuku ihlal eden ve Kırım’ı ayıran Rusya tarafından sergilenen saldırgan politikalara karşı bir cevabımız." dedi. Savunma bakanları kararı onaylarsa Estonya, Letonya ve Litvanya’ya ilaveten Polonya, Romanya ve Bulgaristan’da üs açılacak.

Eski Norveç Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri, "Bu bir süredir Rusya’nın sergilediği tavra bir cevap ve uluslar arası yükümlülüklerimizle tamamen uyumlu." diye konuştu.

Birliğe üye ülkeler, Eylül’de Wales’te gerçekleştirdikleri zirvede doğudaki savunma gücünü artırma konusunda fikir birliğine varmıştı.

Stoltenberg, NATO tedbirlerinin bir sebebinin de Avrupa’da şiddeti artıran Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki IŞİD tehdidi olduğunu aktardı.

Genel Sekreter, 'öncü kuvvet' kararı onaylanırsa 5 bin askerin birkaç gün içerisinde herhangi bir yerde konuşlanacağını bildirdi. Bir NATO yetkilisinin 2016’dan itibaren operasyonel olacağını söylediği askeri birliğe hangi ülkelerin asker göndereceğinin de toplantıda belli olması bekleniyor.