Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping resmi temaslarda bulunmak üzere Pakistan’ın başkenti İslamabad’a geldi. Pakistan’a 9 yıl aradan sonra gelen ilk Çin Cumhurbaşkanı olan Xi'yi, Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Başbakan Navaz Şerif ve Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif karşıladı. Büyük bir coşku ve sıcak ilgi ile karşılanan Xi ve eşini Pakistan Başbakanı Navaz Şerif başbakanlık evinde konuk etti.

Açılış konuşmasında Şerif, Çin için "En güvenilir dostumuzla zaten sıkı olan bağlarımızı daha da sıkılaştıracağız." ifadesini kullanırken, Xi, Şerif’in teröre karşı duruşunun hayranlık verici olduğunu söyledi. Daha sonra ikili beraberindeki heyetler ile resmi toplantı düzenledi.

Xi’nin İslamabad’da karşılanması tam bir şölen havasında geçti. Jetlerin yaptığı gösterinin yanı sıra askerlerin selamlama töreni ve top atışları ile Xi’nin onuruna kutlamalar yapıldı. Başkent caddeleri Xi'nin resimleri ve Çin bayrakları ile süslenirken sokaklara 'Çin-Pakistan kardeşliği çok yaşa' pankartları asıldı.

İki günlük resmi ziyareti çerçevesinde Xi, 45 milyar dolarlık Pakistan Çin ekonomi koridoru projesinin 28 milyar dolarlık ilk kısmını başlatacak ve bu bağlamda Pakistanlı yetkililer iyi niyet anlaşmaları imzalayacak. 45 milyar dolarlık ekonomi koridoru anlaşmasından dolayı bu ziyaret Pakistan’da ‘tarihi ziyaret’ olarak adlandırılıyor.

2013 yılında göreve geldikten sonra ilk ziyaretini diplomatik ve askeri müttefiki Çin’e yapan Başbakan Navaz Şerif, "Çin ile ilişkilerimiz Himalaya dağlarından yüksek, denizlerden derin ve baldan tatlıdır.’’ şeklinde açıklama yapmıştı.