Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, seçimde aday olacağını duyurdu. Başkanlığını Nazarbayev’in yaptığı Nur Otan Partisi, başkent Astana’daki Bağımsızlık Sarayı’nda 16. Olağan Kurultayı'nı yaptı. Toplam 8 bin 500 delegenin katıldığı kurultayın açılış konuşmasını Nur Otan Partisi Başkan Yardımcısı Baurjan Baybek yaptı. Baybek, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in adaylığını öngören gündemi delegelerin oyuna sundu ve tüm delegeler hep bir ağızdan bu teklifi kabul etti.

Daha sonra ülkenin önde gelen; alim, yazar, sporcu ve işadamından oluşan 11 konuşmacı Nazarbayev'in neden yeniden aday olması gerektiğini belirten konuşmalar yaptı. Nazarbayev, bugüne kadar toplumun herkesiminden adaylığını destekleyen mektuplar aldığını ve bunun kendini onurlandırdığını belirtti." Bir siyasetçi için en mutlu an, bütün halkının desteğini arkasında hissettiği zamandır" diyen Nazarbayev, bundan sonra da ülkesine hizmet etmeye hazır olduğunu ifade etti.
"Bir ülkede eğer ekonomi sağlam temellere oturmuşsa, burada siyasi ve toplumsal istikrardan bahsedilebilir." diyen Nazarbayev, dünyada ve bölgede yaşanan ekonomik sorunların Kazakistan’ı da etkilediğini ve Nurlu Yol ve Kazakistan 2050 gibi stratejik kalkınma planlarının, sekteye uğramaması için siyasi istikrarın devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yeni 5 kalkınma hedefi sunacaklarını kaydeden Nazarbayev, bunun başında devlet yapısının oturması ve kurumların verimli çalışması adına bürokraside mesleki tecrübenin esas alınacağını vurguladı.

-FARKLILIKLAR ZENGİNLİĞİMİZDİR

Kazakistan’da 130 dan fazla etnik yapının barış ve huzur içinde yıllardan beri yaşadığını ve ülke için en önemli zenginliğin bu olduğunu vurgulayan Nazarbayev, anayasa önünde bütün milletlerin eşit olduğunu ve bütün halkların dili, dini ve kültürünü özgürce yaşama hakkına sahip olduğunu dile getirdi. Kazakistan’ın bağımsızlığını almasının üzerinden geçen kısa zaman içerisinde geldiği noktanın küçümsenmemesini isteyen Kaza lider, gelecek dönemlerde de öncelikle halkın ekonomik isteklerine cevap verileceğini belirtti.

Kazakistan'da erken cumhurbaşkanlığı seçimi 26 Nisan’da yapılacak. Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adayların son 15 yılda Kazakistan’da yaşıyor olması, Kazakçayı iyi bilmesi ve yolsuzluk ve rüşvet suçundan sabıkasının bulunmaması gerekiyor.