Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği’nin zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Kazakistan'ın başkenti Astana’da düzenlenen Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye ülkelerin devlet başkanları zirvesinde konuşan Nazarbayev, dünya piyasalarında petrol fiyatlarının düşmesi ve Ukrayna sorununun ekonomik dengeleri bozduğunu dile getirdi.
Kazakistan ve Rusya arasındaki ticaret hacmin yüzde 20 düştüğünü vurgulayan Nazarbayev, bütün coğrafyayı etkileyen Ukrayna sorunun bir an önce çözülmesini temenni ettiklerini belirtti. 2015 yılının birlik için zor geçeceğini hatırlatan Nazarbayev, görüşmede ekonomik gerilemeyi önleyici tedbirlerin ele alındığını kaydetti.

Nazarbayev’in ev sahipliğinde Akorda Sarayı’nda gerçekleşen toplantıya üye ülke liderleri ; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko katıldı.
Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından görüşen liderler daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Dünyanın karmaşık sorunlarına dikkat çeken Putin ise, Ukrayna krizi üzerinde durdu. Putin, Ukrayna’nın Minsk’te varılan anlaşma şartlarını yerine getireceğini umduğunu söyledi.

BÜYÜK ZAFERİ BİRLİKTE KUTLAMALIYIZ

İkinci Dünya Savaşı'nın 70. yıldönümü olan 9 Mayıs’ı birlikte kutlamayı teklif eden Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, bunun son zamanlarda çok konuşulan ortak geçmişin silinmesi yönündeki çalışmalara büyük bir cevap olacağını kaydetti. Lukaşenko, yapılan zirvede önemli meselelerin ele alındığını ve Ukrayna meselesinde ülkelerin aldıkları pozisyonun belli olduğunu dile getirdi. Söz konusu üç lider 8 Mayıs’ta Moskova’da tekrar bir araya gelecek.