Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, küresel kalkınma sürecinde ülke olarak her türlü çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuşan Nursultan Nazarbayev, ülke olarak kalkınma programlarını başarı ile uyguladıklarını ve bağımsız Kazakistan’ın çok sağlam temeller üzerine inşa ettiklerini ifade etti.

Ülkesi hakkında bilgi veren Nazarbayev, Kazakistan'da kişi başı milli gelirin 13 bin dolara ulaştığını ve gelişmekte olan ülkeler sıralamasında 19 basamak yükseldiğinin altını çizdi. Yoksulukla başarılı bir şekilde mücadele ettiklerini dile getiren Nursultan Nazarbayev, insan hakları ve hastalıklarla mücadele konusunda Kazakistan’ın her geçen gün daha da gelişme gösterdiğini belirtti.

BM’NİN AMAÇLARI İLE KAZAKİSTAN’IN AMAÇLARI ÖRTÜŞÜYOR

Kurula hitaben yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler’in amaç ve hedefleri ile Kazakistan’ın amaç ve hedeflerinin örtüştüğünü hatırlatan Nursultan Nazarbayev, ülkesinin 2050 kalkınma stratejisi gibi net bir programı olduğunu vurguladı.

Kazakistan’ın, en gelişmiş 30 ülke arasına girmesi için yasal çalışmaları hızla gerçekleştirdiklerini ve gerekli reform adımlarını atmaya devem ettiklerini söyleyen Nazarbayev sözlerine şöyle devam etti: “Avrasya ülkeleri için son derece önemli olan İpek Yolu’nu yeniden canlandırmaya başladık. Coğrafyamızı Pasifik ülkeleri ile ticareti canlandırmak için gerekli demiryolları ve oto yolları inşa ediyoruz. Dünyanın farklı ülkelerindeki dengesiz olan hayat standartlarının insanları çatışma ve göçe zorlamakta.” dedi.

ARAL GÖLÜ BÜTÜN DÜNYA İÇİN TEHDİT
Konuşmasında çevre konularına da değinen Nursultan Nazarbayev kurumaya yüz tutan Aral Gölü sorununun sadece bölge ülkeleri için değil aynı zamanda bütün dünya için bir tehdit olduğunun altını çizdi.
Ülkesinin, sera gazı emisyonlarını azaltan ve gezegenin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına özen gösterdiğini ifade eden Nazarbayev, her geçen gün biraz daha küçülen Aral Gölü'nün dünyanın gündeminde olması gerektiğini dile getirdi.