Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, teröre karşı uluslararası düzeyde İslam forumu düzenlemeyi teklif etti. Kazakistan’a resmi ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ortak basın toplantısı düzenleyen Nazarbayev, teröre karşı uluslararası düzeyde İslam forumu düzenlemeyi teklif etti.

Vladimir Putin için Akorda Sarayı’nda resmi karşılama töreni düzenlendi. Nazarbayev ve Rusya Devlet Başkanı Putin daha sonra başbaşa görüştü. Heyetlerarası toplantıların ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in ziyaretini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Nazarbeyev, bu zor dönemde ikili işbirliğin güçlendirilmesi adına ziyareti önemsediklerini söyledi.

-AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ’NE (AEB) ULUSLARARASI STATÜ

Kazakistan’ın turizm beldesi Borabay’da yarın yapılacak Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Toplantısı ve Yüksek Avrasya Ekonomik Birliği Konseyi Toplantıları'nın önemine vurgu yapan Nazarbayev, AEB’i uluslararası arenada saygın ve geniş katılımlı bir yapıya kavuşturmak istediklerini kaydetti.

Rusya’nın güvenilir dost bir komşu olduğunu ifade eden Nazarbayev, iki ülke arasındaki bu ilişkilerin gelecekte de devam edeceğini söyledi. İki ülke arasında ticaret hacminin ortalama 21 milyar dolar olduğunu hatırlatan Nazarbayev, hali hazırda Kazakistan’da 6 bine yakın Rus şirketinin bulunduğunu ve sanayileşme haritasında ise 20 büyük projede ortak olarak hayata geçirdiklerini dile getirdi.

-SURİYE SORUNU ORTA ASYA ÜLKELERİNİ ENDİŞELENDİRİYOR

Putin ile yaptığı ikili görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meseleleri de ele aldıklarını kaydeden Nazarbayev, Putin’in Rusya’nın Suriye’de mücadelesi hakkında kendisine bilgi verdiğini açıkladı. Suriye ve Irak’ta yaşananların Orta Asta ülkelerini endişeye sevk ettiğini belirten Nazarbayev, sorunun sadece Şii-Sünni çatışması olarak ele alınmasının yanlış olacağını, meseleye bütün olarak bakılması gerektiğini vurguladı. Nazarvayev, bu anlamda eğer diğer ülkeler de desteklerse, İslam’ın teröre karşı olduğunu anlatan uluslararası bir forumu düzenlemek istediklerini ifade etti.

UZAYDA İŞBİRLİĞİ SÜRECEK

Kazakistan ile Bayterek Uzay Kompleksi’nin yapılması konusunda çalışmaların sürdüğünü söyleyen Nazarbayev, Rusya ile uzayda işbirliğinin devam edeceğini bu anlamada eylül ayında Kazak astronotun uzaya gönderildiğini belirtti.

Kazakistan ile ilişkilerin Stratejik Ortaklık çerçevesinde karşılıklı saygı içerisinde sürdürüldüğünü hatırlatan Putin ise görüşmede özellikle ticaret, yatırım, enerji, ulaşım, uzay ve uranyumun barışçıl kullanımı gibi konuları ele aldıklarını belirtti.

Ülkeler arasındaki ekonomik entegrasyonun her iki tarafa da faydalar getirdiğini hatırlatan Putin, Rusya’nın Kazakistan’a yatırımının 9 milyar, Kazakistan’ın Rusya’ya yatırımının ise 3 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Toplantılar sonunda iki lider Hazar Denizi’nin kuzey kısmı sınırı ile ilgili 1998 yılı anlaşmasının yenilenmesi protokolüne imza attı. Aynı zamanda Dombarovski Orenburg bölgesinden fırlatılan roketler için Kazakistan toprağından faydalanılması ve Rus AvtoVaz ve Kazak BIPEK Avto arasında işbirliğini öngören belgeler imzalandı.