Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İslam'ın adını kullanarak terör eylemi düzenleyen gruplara sert tepki gösterdi.

Dünya Dinleri ve Geleneksel Dinlerin Liderleri Kongresi’nde konuşan Nursultan Nazarbayev, dini liderlere, dünyadaki çatışma ortamını sonlandırmak adına barış ve hoşgörü çağrısı yapmalarını önerdi.

Başkent Astana’da Barış ve Uyum Sarayı’nda (Piramit) bu yıl 5.si düzenlenen dini liderler kongresinde önmeli mesajlar verildi.

Kongreye katılan din temsilcileri ve Cumhurbaşkanı Nazarbayev ilk olarak Piramit’in sekizinci katında toplandı. Burada okunan barış mesajlarından sonra kongre, delegelerin katılımıyla çalışmasına başladı.

Dünyada son zamanlarda meydana gelen mezhep çatışmalarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Nazarbayev, izlenen yanlış etnik ve dini politikaların neticesinde çıkan bu çatışmaların toplumları ve aileleri böldüğünü vurguladı. Nazarbayev uzun ömürlü ve iyi komşuluk ilişkilerin kurulması için halklar, dinler ve kültürler arasında ticaret ve bilgi alışverişi ile manevi ilişkilerinin artırılması gerektiğini belirtti.

TERÖR İÇİN İSLAM'I KULLANMAK KÜFÜRDÜR

Aşırılıkları ve terörü haklı çıkarmak için İslam'ı kullanmanın küfür olduğunu dile getiren Nazarbayev, sözde İslam Devleti (IŞİD) adı altında işlenen terörün küresel boyutlara ulaşan tehlikeli bir hal aldığını kaydetti.

Aşırılığın ve terörün herhangi bir türünü haklı çıkarmak için İslam’ın adının kullanıldığı bir zamanda din adamlarının barış, hoşgörü, uyum ve affedicilik gibi konulardaki nasihatlere daha fazla önem vermeleri gerektiğini vurgulayan Nazarbayev, gelecek nesillerin daha huzurlu ve barış içinde yaşaması adına politikacıların ve din adamlarının daha çok ve dikkatli çalışması gerektiğini vurguladı.

DİN ADI ALTINDA UYGARLIKLAR YOK EDİLİYOR

İslam’ın beşiği Mekke ve Medine’nin yanı başında Yemen’de yaşanan çatışmalarda Müslümanların türbelerinin yıkıldığını, bu aşırıcı grupların Asya ve Afrika’da mezhepler arasında çatışmalara sebep olduğunu hatırlatan Nazarbayev, küresel tehdit haline gelen IŞİD'in Suriye, Irak ve yakın bölgelerde binlerce yıllık tarihi ve kültürel zenginlikleri yok ettiğini belirtti.

DİNİ DEĞERLERE YAPILAN SALDIRILAR DURMALI

Son zamanlarda sosyal ağlar ve internet üzerinden dini değerlere yapılan saldırıların giderek arttığına da dikkat çeken Nazarbayev, din adamlarından bu saldırıların durması adına ortak bir çağrı yapılmasını istedi.

BM GENEL SEKRETERİ'NDEN KAZAKİSTAN'A ÖVGÜ

Kazakistan’ın dünya barışı ve huzurUnu sağlamak adına önemli çalışmalara imza attığını söyleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Kazakistan’ın ileri görüşlü lideri Nazarbayev’e bu çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Kazakistan’ın bölgesinde farklı etnik grupların barış ve huzur içinde yaşadığı bir ülke olarak gelişmeye devam ettiğini belirten Ban, Astana yönetiminin sadece kuru deklarasyonlarla yetinmediğini ve bu taahhütlerini yerine getirdiğini vurguladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise Kazakistan’ın tüm dünya için gerekli olan böyle bir diyalog platform kurmasının önemli olduğunu söyledi.

Hızla değişen dünyada sorunların uzun vadeli çözüme kavuşması adına bu türlü forumların etkili olduğunu kaydeden Niinistö, huzurlu ve hoşgörülü bir dünyada birlikte yaşamak için faklı yaklaşımlara ve pozisyonlara saygı göstermeyi öğrenmenin gerekli olduğunu kaydetti.

İlki 2003 yılında Avrupa, Asya ve Afrika'dan 13 ülkeden din, liderlerin katılımıyla gerçekleşen kongre 3 yılda bir yapılıyor. Yarın sona erecek kongreye 42 ülkeden 80 heyet katılıyor.