Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda Ukrayna krizini konuştu. Kazakistan Devlet Başkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada görüşme talebinin Beyaz Saray'dan geldiği belirtildi. İki liderin bölgesel meseleler ile birlikte Ukrayna krizini ele aldıkları ifade edildi. Nazarbayev'in Rusya’ya uygulanan ekonomik ambargoların bölge ülkelerini olumsuz etkilediğini ABD Başbakanı'na aktardığı dile getirildi.
Kazakistan lideri Nazarbayev'in krizin biran önce aşılması için ABD’nin daha aktif rol oynaması gerektiğini ifade ettiği, Obama'nın ise tarafların Minsk anlaşmasına uymalarına işaret ettiği kaydedildi.

Nursultan Nazarbayev başkanlığında 15 Ocak’ta Astana’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun katılımı ile Normandiya Formatı’nda yapılması planlanan zirve toplantı zemininin tam olarak oluşturulamadığı gerekçesi ile ileri bir tarihe ertelenmişti.