Önceki hafta rekor bir oy oranı ile yeniden cumhurbaşkanı seçilen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ilk resmi konuğu Çin Devlet Başkanı Xi Jinping olacak. Nazarbayev’in davetlisi olarak perşembe günü Astana’ya gelecek o Xi Jinping, Kazakistan ziyaretinin ardından Belarus, daha sonra da Rusya’ya geçecek. Çin, basını Xi'nin ziyaretini 5. dönem cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Nazarbayev'e jest olarak algılandı. Ayrıca, ziyaretin Kazakistan ve Çin arasındaki stratejik ortaklığın en üst düzeyde olduğunun bir kanıtı olduğu ifade edildi.

Kazakistan’ın Rusya’dan sonra en önemli dış politika önceliği bin 700 kilometre ortak sınıra sahip olan Çin olurken; Çin’in Kazakistan’a yaptığı doğrudan yatırım miktarı
18,2 milyar dolar.

NAZARBAYEV’İN İLK YURT DIŞI GEZİSİ MOSKOVA’YA

Bu arada Nazarbayev ise yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Rusya’ya yapacak. 8-9 Mayıs günlerinde Moskova’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olan Nazarbayev, burada Sovyet ordularının Nazi Almanyası'na karşı verdiği savaşın 70’inci yılı kutlama törenlerine katılacak.