Şair Nazım Hikmet ölümünün 52. yılında Rus -Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) organizasyonu ile Moskova’da anıldı. Moskova’da 3 Haziran 1963’de hayatını kaybeden Nazım Hikmet’i anma törenine Türkiye’den Nazım Hikmet Vakfı temsilcileri, sanatçı, edebiyatçı ve şairin dostları katıldı.

Nazım’ın kabrinin bulunduğu Novodeviçi Mezarlığı’ndaki törende, RTİB Başkanı Naki Karaaslan, RTİB Nazım Hikmet Anma Komitesi Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Ali Galip Savaşır, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Gökhan Turan, Ataol Behramoğlu, Ahmet Ümit, Faruk Bildirici, Nebil Özgentürk ve Ahmet Mümtaz Taylan dahil pek çok isim yer aldı.

NAZIM KİBRİT ÇÖPÜ GİBİ YANARAK İNSANLIĞI AYDINLATTI

Törende konuşma yapan RTİB Başkan Yardımcısı Savaşır, ömrü sonsuza uzananların hayatlarında eserlerini birer tohum gibi insanların üzerine saçtığını, vatan sevgisi, adalet duygusu ile mücadelesinin bir destana dönüştüğünü söyledi. Nazım Hikmet’in uğradığı onca haksızlığa rağmen vatan sevgisini her şeyin üzerinde tuttuğunu ifade eden Savaşır, “Bizim sıkıntılı zamanlarımızda Nazım’dan alacağımız ders sol göğsümüzün altındaki cevherin kararmasın. Hayatın zorluklarına karşı başımızı dik tutarak, aydınlığın karanlığı yeneceğini bilerek mücadele edeceğiz.” dedi. Nazım’ın hayatında bir kibrit çöpü gibi yanarak insanları aydınlattığını kaydeden Savaşır, her 3 Haziran’da karanfillerle Nazım’ın mezarına geldiklerini söyledi.

RUSYA-TÜRKİYE DOSTLUK BAĞLARININ ÖNEMLİ UNSURU

Türkiye Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Turan yaptığı konuşmada etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Nazım Hikmet’e gösterdiği büyük ilgi nedeni ile Rusya halkına da teşekkür eden Turan, “Nazım, Türkiye ile Rusya arasında dostluk bağlarının önemli unsurlarından biridir. Ona minnet ve şükran duygularımızı sunuyor, manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum. Ruhu şad olsun…” dedi.

NAZIM BÖYLE BİR DÜNYA HAYAL ETMİYORDU

Nazım’ın dünyada hak ettiği yerde olmadığını ifade eden RTİB Başkanı Karaaslan da, “Nazım böyle bir dünya hayal etmiyordu. Hemen yanı başımızda yüz binlerce insan ölüyor. Ne olduğu belli olmayan bir savaş var. Amacı nedir bilinmeyen bir kargaşa. Dünyanın emperyal güçlerinin yeni hedefleri. Önümüzdeki 50-100 yılı planlıyorlar. Bunun bedelini o fakir, o nazlı, o acılı insanlar ve aileler ödüyor. ” şeklinde konuştu.

Özgürlük sembolü olarak beyaz güvercinlerin uçurulması ile tören sona erdi. Yeni Türkü de Russkaya Pesnya Teatr’da akşam saatlerinde Nazım anısına konser verecek.

İlki geçen sene Türkolog Svetlana Uturgauri’ye verilen "Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü" bu sene Türk-Rus ilişkilerine katkıları nedeni ile şair Ataol Behramoğlu ile Türkolog Mihail Serafimoviç Meyer’e verildi.