Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) olarak parlamenter sisteme karşı olmadıklarını ifade etti.

Goran (Değişim) Partisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), İslami Birlik Partisi ve İslam Toplumu Partisi (Komel), Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani’nin başkanlık süresi ile ilgili 4 ayrı yasa tasarısını parlamentoya sunmuştu. Ancak Kürt partilerinin KDP'nin tepkisini çekmişti. Bu nedenle KDP milletvekilleri meclis oturumunu boykot etmişti. KDP, Barzani’nin başkanlık sürecini uzatmak için diğer siyasi Kürt partileri ile bir araya gelip uzlaşmaya çalışıyor.

KDP heyeti dün Erbil’de İslami Birlik Partisi'nin Genel Sekreteri Muhammed Ferej ile bir araya geldi. Bugün ise Neçirvan Barzani’nin başkanlık ettiği KDP heyeti, Süleymaniye’de bulunan KYB Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Heyet, KYB Genel Sekreter Yardımcısı Berham Salih ve KYB siyasi büro üyeleri tarafından karşılandı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

KDP ile bazı konularda farklı düşünceler sahip olduklarını dile getiren Salih, ancak tüm siyasi partilerin arasında bulunan farklı görüşlerin yaklaşması için diyalog masasının şart olduğunu kaydetti.

Salih, "Biz KYB olarak parlamenter sistemi en uygun sistem olarak görüyoruz. Aramızdaki görüş ayrıklıklarını anayasal kurallar çerçevesinde çözmeliyiz. Hepimiz bir araya gelip Kürdistan halkını bu kriz döneminden çıkartmalıyız. Halkımızın siyasi ve maddi sıkıntılarının çözümüne odaklanmalıyız. Diğer yandan IŞİD'e karşı mücadele için birliğimizi korumalıyız.” dedi.

Barzani ise KYB ile bazı konularda farklı düşünmelerinin normal olduğu, ancak bir noktada uzlaşılması konusunda hemfikir olduklarını aktardı.

Barzani, "Biz de KDP olarak parlamenter sistemi uygun buluyoruz. Bugün bir yandan IŞİD ile savaşıyoruz diğer yandan ekonomi sıkıntılarla mücadele ediyoruz. Bu durumdan çıkmamız için tüm siyasi partilere büyük sorumluk düşüyor. İnşallah bu sıkıntıları aşmak için hepimiz birlikte çalışacağız.” ifadeleri kullandı.

KDP heyeti, bugün Goran (Değişim) partisinin genel merkezini de ziyaret edecek.

Mesud Barzani'nin görevi 20 Ağustos'ta tamamlanacak. Mesud Barzani 20 Ağustos'ta başkanlık seçiminin yapılması için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yazı yazmıştı. Ancak YSK, bütçe ve yeterli zaman bulunmaması nedeni ile o tarihte seçimin yapılamayacağını duyurmuştu.