Rusya’nın başkenti Moskova’da 27 Şubat’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen muhalif lider Boris Nemtsov’un katil zanlısı 5 kişiyi hakim karşısına çıktı. Moskova Basmani mahkemesinde görülen davada hakim, 5 zanlının da tutuklu olarak yargılanmasına karar verdi.

Mahkeme Sözcüsü Anna Fadeyeva, dün gözaltına alınan Anzor Gubaşev ve Zaur Dudyaev’in suçlu olduğuna hükmetti. Diğer 3 kişinin hala şüpheli konumunda olduğunu kaydeden Fadeyeva, "Bu kişilerin soyadları Bahayev, Ekserhanov ve Gubaşev. Bunların şüpheli konumları devam ediyor." dedi.

Dün akşam saatlerinde şüpheli sayısının 4’e çıktığı, Nemtsov cinayetine karıştıklarından şüphelenilen 2 kişinin daha gözaltına alındığı kaydedilmişti. Şüphelilerden birisinin de Gubaşev’in kardeşi olduğu belirtiliyor. Bugün ise şüpheli sayısı 5’e çıktı. Mahkeme 2 kişinin suçlu olduğuna, diğer 3 kişinin de tutuklu olarak yargılanmasına karar verdi.

Soruşturma Komisyonu, mahkemede zanlıların tutuklu olarak yargılanmalarını aksi durumda, soruşturmaya engel olabilecekleri ya da delilleri yok edebilecekleri talebinde bulundu. Mahkeme Anzor Gubaşev ve Zaur Dudayev’in 28 Nisan’a kadar tutukluluk süresinin devamına hükmetti. Bir şüpheli 7 Mayıs, diğer iki şüpheli de 8 Mayıs’a kadar tutuklu kalacak.

Rusya iç istihbaratı Federal Güvenlik Servisi Direktörü Aleksandr Bortnikov dün yaptığı açıklamada Nemtsov’un öldürülmesi olayı ile bağlantılı iki kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Kremlin dibinde gerçekleşen cinayetle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 'sipariş' ve 'provokasyon' nitelemesinde bulunmuştu. Rus lider, komisyon oluşturulmasını ve suçluların bir an önce bulunarak hakim karşısına çıkarılmasını istedi.