Sekizi Türk kökenli olmak üzere toplam 10 kişinin öldürüldüğü Neonazi cinayetler serisi davasının bu yıl biteceği ileri sürüldü.

Yaklaşık 22 aydır Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde (OLG) görülen Neonazi cinayetleri davasının bu yıl sona erebileceği ileri sürüldü. Konu hakkında Alman medyasında yer alan haberlerde sekizi Türk olmak üzere işlenen 10 cinayetin davasının görüldüğü davanın müdahil avukatlardan bazılarının kararın bu sonbahar mevsiminde verileceğine inandığı bildirildi.

180 DURUŞMA GERİDE KALDI

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı terör hücresine yönelik en az iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunu da yaptığı suçlamalarının ele alındığı davada 180 duruşma geride kalırken, başta hakimler olmak üzere tüm taraflar yıllarca işlenen cinayetleri aydınlatmak için yoğun bir çaba harcıyor.

Müdahil avukatlardan Sebastian Scharmer, iddianamenin büyük kısmının duruşmalarda ele alındığını ve sadece banka soygunlarının kaldığını söyleyip davanın sonbaharda sonlanabileceği tahmininde bulundu. Berlinli avukata göre cinayetler serisi ve bombalı saldırı kompleksi büyük oranda açıklığa kavuştu.

OLG Münih basın dairesi ise duruşmaların Ocak 2016’ya kadar devam edeceğine dair ellerinde randevu ajandası olduğunu ve daha fazla bilgileri olmadığını açıkladı.

Müdahil avukatlardan Seda Başay da şu açıklamayı yaptı: "Ben davanın bu sene biteceğini düşünmüyorum. Sanıkların evlerinde ya da onlara ait eşyalara (silah, binlerce E-mail, telefon) el konulmuştu. Bunların değerlendirilmesi çok zaman alacak. Ayrıca sanık avukatlarının daha şahit dinletme talepleri olabilir diye düşünüyorum. Özellikle Zschape’nin avukatları bu konuda çok pasif kaldılar şimdiye kadar. Sonuna doğru müvekkillerini aklamak için şahit talebinde bulunabilirler diye düşünüyorum."

Savcılık da davanın 2016 yılının ilk üç ayında da sürebileceğini tahmin ediyor. Karlsruheli savcılar, NSU terör örgütünün işlediği suçların büyük kısmının açıklığa kavuştuğu, fakat bunların kesinleştirilmesi için elde edilen ipuçlarının değerlendirilmesinin zaman alacağı görüşünde.

Avukat Scharmer ise çoğu ipucunun davaya müdahil kişiler tarafından yaz döneminde okunabileceği ve bu şekilde davanın hızlandırılabileceğini savunuyor. Buna karşın davada yargılanan sanıklar Beate Zschape ve Ralf Wohlleben’in avukatlarının verecekleri dilekçelerinin işlenmesinin ne kadar süreceği de bilinmiyor. Tutuksuz yargılanma talebi reddedilen Wohlleben’in avukatları, yeni dilekçeler vereceklerini açıklamışlardı.

Gelinen son durumda cinayetler serisinde hala açıkta kalan sorular var: Katillerin kurbanlarını nasıl seçtikleri ve Halit Yozgat cinayeti esnasında ona ait internet kafade bulunan eski istihbarat memuru Andreas T.’nin orada ne işi olduğu soruları cevap bekliyor.