Geçen sene Wuppertal’de Selefilerin ‘Şeriat Polisi‘ yelekleri ile şehir merkezinde devriye gezmelerinin ardından bu sefer de Neonaziler benzer bir girişimde bulundu.

Die Rechte Partisi mensubu bir grup neonazi kendilerini‚ Dortmund ‘şehir muhafızı-(Staatschutz Dortmund)’ olarak adlandırarak devriye gezmeye başladı. Neonaziler devriye turlarını bir adım daha ileriye götürerek banliyö trenlerinde de yapmaya başladı. Neonaziler tren içinde daha çok yaşlı yolculara yolcu danışmanı gibi yaklaşarak kendilerini güvende hissedip hissetmedikleri gibi sorular sordular. Bu girişimlerini de yolculara son zamanlarda metro ve otobüslerde çok sayıda saldırı olduğu şeklinde izah ettiler.

Devriye gezen Neonazilerin Borussia Dortmund takımının rengi olan sarı siyah renkte tişört giymeleri de dikkat çekti. Neonaziler yaptıkları eylemi hafife alarak "sadece adaletin durumunu görmek istedik" şeklinde açıkladılar. Belediye meclisinde durum endişe ile izlenirken olayın büyümemesi için gayret edildi. Yapılan açıklamada “Bunlar medyatik olma tavırları, buna müsaade edilmemeli.” denildi.

MAHKEME NEONAZİYE HUKUKÇU OLMA YOLUNU KAPATTI

Bu arada Münster İdare Mahkemesi (OVG) die Rechte Partisi mensubu bir hukukçuya hukuk stajı yapma yolunu kapattı. Mahkeme bu kararı Ostwestfalen Bölgesi’nde yaşayan şahsın aşırı sağ gruplarla ilişkisinin tespiti üzerine verdi. OVG bu şahsın on vakada neonazi davranışlarını tespit etmiş. Bunlar halkı kin ve nefrete teşvik ve kışkırtma, hakaret, yaralama ve devletin kolluk kuvvetine karşı direnç göstermek olarak sıralandı. Üniversitede hukuk eğitimini tamamlayan söz konusu şahısın hukuk stajı yapmak için müracaatını, KRV eyaleti yukarıda sayılan sebeplerden ötürü reddetmişti.

Şahsın davacı olması üzerine mahkeme, resmi olarak kapıları kapatmış oldu. Hukuk Fakültesi mezunu olan bir kişi hukuk stajını yapamadığı zaman ikinci devlet sınavına girme hakkı elde edemiyor. Hukukta staj sonunda elde edilen ikinci devlet diploması olmaması durumunda ise kişi ‘tam hukukçu’ sayılmıyor ve avukatlık, hakimlik ve savcılık gibi görevlere gelemiyor. Kabul görürse şirketlerde hukuk danışmanı olarak çalışabiliyor.