Deprem nedeniyle 10 binden fazla kişinin yaralandığı, binlerce kişinin de evsiz kaldığı Nepal'de başkent Katmandu ise bugün yetkililerden ve örgütlerden yardım bekleyenlerin protestolarına da sahne oldu. Yardımların dağıtılmasında meydana gelen gecikmeler, olumsuz hava koşullarında açık havada uyumak zorunda kalan, su, gıda ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişime sahip depremzedeleri hayal kırıklığına uğrattı. 

Bu arada, Katmandu'da depremden 82 saat sonra enkazdan bir kişi sağ çıkarıldı. 

Fransız kurtarma ekibi tarafından yıkılan bir otelin enkazından çıkarılan 27 yaşındaki Rişi Khanal, hastane yatağında yaptığı açıklamada, yaşamak için idrarını içmek zorunda kaldığını, önce kurtarılacağını ümit ettiğini, ama ölüm korkusuna kapıldığını söyledi. 

Nepal'in başkenti Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da cumartesi günü yerel saatle 11.56'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında meydana gelen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli sarsıntı olmuştu. Deprem nedeniyle Hindistan'da 72, Tibet'te de 25 kişi hayatını kaybetti. 

Nepal'deki arama kurtarma çalışmalarına Türkiye de destek veriyor. 

Binlerce kişi Katmandu'dan göç ediyor

Depremin vurduğu Nepal'de binlerce kişi, başkent Katmandu'dan daha güvenli bölgelere göç ediyor.

Ülkeye sarsan 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından yaralarını sarmaya çalışan Nepal halkı, bir yandan Katmandu'dan daha güvenli bölgelere göç ederken, kalanlar da yurt dışından gönderilen yardımları alabilmek için çabalıyor.

Başkent Katmandu'daki Uluslararası Tribhuvan Havaalanı'na dünyanın dört bir yanından yardım getiren uçaklar iniyor.

Turistlerin bir kısmı bu havaalanından ülkeden ayrılmaya çalışırken, Katmandu'nun merkezindeki tarihi tapınakların bulunduğu  Basantapur ve Hanumandhoka bölgelerindeki bazı turistler tam aksine burada kalarak enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmalarına katılıyor. Ancak umutlar zamanlar geçtikçe tükeniyor ve enkazlardan neredeyse sadece ceset çıkarılıyor.

Ülkedeki altyapı yetersizlikleri yüzünden başkentin dışındaki yerleşim yerlerine ulaşılamadığı için buralarda arama kurtarma çalışmaları yapılamıyor. 

Stadyumlar, hastane bahçeleri ve sokaklarda sabahlayan Nepalliler en çok temiz su ve ilaca ihtiyaç duyuyor. Katmandu'da da iş yeri olarak neredeyse sadece eczaneler açık bulunuyor. 

Benzin sıkıntısı da görülen kentte istasyonların önünde uzun kuyruklar oluşuyor.