Nepal’i vuran 7.9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden Hindular’ın cesetleri yakılıyor, külleri nehre atılıyor.
Hindistan’a akan Ganj nehrinin Nepal’den çıkan kolunun kenarında yapılan yakma çalışmaları devam ediyor. Katmandu’daki Hindi tapınağı Paşupatinat’a getirilen onlarca ceset düzenlenen geleneksel törenlerle yakılıyor. Cihan Haber Ajansı (Cihan) depremde hayatını kaybeden bir çiftin yakılmasını görüntüledi.

Cesetler önce yakılmanın yapılacağı beton platformun üzerine konulan odunların etrafında üç defa dolaştırılıyor. Yediden yetmişe insanların bakışları altında yan yana konulan cesetlerin üzerindeki elbiseler çıkarılarak nehrin sularına atılıyor. Yakılmaya hazır hale getirilen cesetlerin üzerine daha çabuk tutuşan odun talaşları ile ot bırakılıyor. Yakma öncesinde cesetlerin üzerine çiçek yaprakları ve para serpiliyor.

Etrafta onlarca insanın canlı canlı izlediği yakma töreninde daha sonra cesetlerin üzerine konulan odun parçacıkları tutuşturuluyor.
Yaklaşık 2 saat süren işlem sonunda yanan ceset külü görevliler tarafından nehir sularına atılıyor. Cesedin yakıldığı platform ara verilmeden görevliler tarafından hemen yıkanarak yakılacak bir sonraki ceset için hazırlanıyor.

Öte yandan, nehrin öbür yakasında ise ellerindeki aletlerle değişik sesler çıkaran iki kişilik bir ekip ise yakılanlara matem tutmaya çalışıyor.

Hindu inancında Himalaya’dan doğup havzasını Hindistan’da oluşturan Ganj nehri kenarında yakılanların daha sonra dünyaya bir üst kasttan geleceğine inanılıyor.