Nepal'de zorla çalıştırmak için ya da seks kölesi olarak çocukların Hindistan'a kaçırılması çok yaygın. Her yıl 12 bin çocuğun bu şekilde kaçırıldığı tahmin ediliyor. Ülkeyi iki ay önce vuran deprem felaketinin ardından bu trendin artmasından endişe ediliyor.

Nepalli kız çocukları fuhuş için ya da evlerde zorla çalıştırılmak üzere Hindistan başta olmak üzere yurtdışında satılıyor. Erkekler de angarya işlerde çalıştırılıyor.

Nepal'de aileler, daha güvende olacakları ve eğitim alacakları vaat edilerek çocuklarını yetimhanelere göndermeleri için kandırılıyor. Ülkede 15 binden fazla çocuk, yüzde 85'i anne ya da babalarını kaybetmemiş de olsalar, yetimhanelerde. Bu yerlerde istismara uğrayan çocukların evlatlık verildiği kişiler de yeterince araştırılmıyor.

Çocukların kaçırılmasını önlemek için mücadele eden sivil toplum kuruluş yetkilisi Kavita Shrestha; deprem bölgelerinde yaşı büyük bazı çocukların evden kaçtıklarını, bazılarını ise aileleri tarafından çalışmaları için başka bölgelerdeki akrabalarını yanına gönderildiğini söylüyor. Şehirler arası minibüsleri tek tek kontrol eden Shrestha, çocuk kaçıranların bu sırada genelde panik yaptıklarını ve yakalandıklarını ifade ediyor.