İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ülkesine yaptığı yardımlar dolayısıyla Başkan Barack Obama’ya her zaman minnettar olduğunu söyledi.

Netanyahu, Washington ziyaretini 'diplomatik protokollere aykırı' bularak kendisi ile görüşmeyen Başkan Obama için Kongre’deki konuşmasında övgü dolu sözler kullandı. Obama’nın İsrail’e yaptığı yardımlardan örnekler veren Netanyahu, bu yardımların kimisinin bilindiğini kimisinin ise bilinmediğini dile söyledi.

İki ülke arasında güvenlik işbirliği ile istihbarat paylaşımının güçlendirilmesi ve Birleşmiş Milletler’de İsrail karşıtı önergelere karşı çıkılmasının Başkan Obama’nın herkes tarafından bilinen destekleri olduğunu dile getiren Netanyahu, Başkan Obama’nın İsrail için bazı yaptıklarının ise büyük ölçüde bilinmediğini söyledi. Netanyahu, 2010 yılında Carmel Dağı'nda meydana gelen orman yangınında, 2011’de Kahire’deki İsrail Büyükelçiliği’nin kuşatılması sırasında ve geçtiğimiz yıl Hamas’a yönelik saldırılarda Obama’nın kendilerine kritik dakikalarda hayati destek sağladığını söyledi.

Netanyahu, “Tüm bu gelişmelerde Başkan’ı aradım ve O oradaydı.” dedi. Obama’nın stratejik ve hassas meseleler karşısında yaptığı bazı yardımlarının ise hiçbir zaman bilenmeyeceğini kaydeden Netanyahu, “Ancak ben biliyorum ve Başkan Obama’ya bu desteklerinden dolayı her zaman minnettar olacağım.” ifadelerini kullandı.

İsrail halkının da Amerikan Kongresi’ne yaptığı yardımlardan dolayı minnettar olduğunu kaydeden Netanyahu, ABD Kongre’sine ‘cömert askeri yardımlar’ nedeniyle de teşekkür etti. Netanyahu, “Geçtiğimiz yıl milyonlarca İsrailli Hamas’ın binlerce füzesinden korundu. Çünkü bu Kongre bizim Demir Kubbe’mizi inşa etti.” dedi.