İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kurduğu yeni hükümet, 120 milletvekilinden 61'inin desteğini alarak dün gece göreve resmen başladı. Koalisyon hükümetinde aşırı sağ ile din eksenli partiler yer alıyor.

Netanyahu'nun hükümeti kurma süreci son ana kadar sancılı geçti. Babaşakan Netanyahu, partisinden iki milletvekilinin ikna edemeyince meclisteki oylama iki saat geç yapıldı. İkna olmayan vekillerden biri olan Silvan Şalom, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı yapılarak sorun çözüldü. Dışişleri bakanı olmak isteyen diğer vekil Gilad Erdan ise oy vermeye ikna edildi fakat seremoniye katılmadı. Vekilleri tatmin edebilmek için bakanlık sayısı da artırıldı.

Hükümetin açıklanmasının ardından konuşma yapan Binyamin Netanyahu, 'güvenliği sağlayacaklarını ve barış için çalışacaklarını' söyledi. Fakat bu hükümetin Filistinlilerle barış görüşmelerini sürdürmesi beklenmiyor. Hükümet programında da iki devletli çözüme dair bir vizyon sunulmadı.

Dört bakanlığı boş bırakan Netanyahu, daha güçlü bir hükümet için muhalefetteki İşçi Partisi'ne mesaj gönderdi ve kapılarının açık olduğunu söyledi. Fakat ana muhalefet lider İzak Herzog, "Yalanlarla yönetiyorsunuz. Hiçbir sorumlu lider bu hükümete girmez." diyerek teklifi reddetti.

Törenin ardından ilk kabine toplantısına katılan bakanlar kadeh kaldırdı.