İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Danimarkalı Yahudilere ‘İsrail’e taşının’ çağrısı yaptı. Danimarka Başhahamı Jair Melchior ise İsrail’e taşınmayı düşünmediklerini söyledi. Melchior, "Terör, İsrail’e taşınmak için geçerli bir neden değil.’’ dedi.

Danimarka’da Cumartesi günü önce ifade özgürlüğü konulu bir toplantının gerçekleştirildiği kafeye ardından da Kopenhag’ın merkezinde bulunan bir sinagoga saldırı düzenlenmişti. Saldırılarda biri Yahudi olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetmiş 5 güvenlik görevlisi de yaralanmıştı.

Danimarka’daki saldırıların akabinde bir açıklama yayımlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avrupa’da yaşayan Yahudilere İsrail’e taşınmaları çağrısı yaptı. İsrail olarak Avrupa’dan gelecek Yahudi göçüne hazır olduklarını belirten Netanyahu, ‘‘İsrail sizin eviniz. Avrupa’dan geniş çaplı göçler için çağrı yapıyoruz ve buna hazırlanıyoruz.’’ dedi.

Avrupa’da Yahudilerin sırf Yahudi oldukları için öldürüldüklerini belirten Netanyahu, ‘‘Avrupa’nın Yahudileri, dünyanın Yahudileri! İsrail’in kollarını açmış bir şekilde sizi beklediğini bilmenizi istiyorum.’’ dedi.

Yahudilerin Danimarka’da oldukça eski ve köklü bir geçmişi bulunuyor. Nazi Almanyası döneminde Danimarka Yahudileri koruyan ülkelerden biri olmuştu. Halihazırda ülkede 8 bin kadar Yahudinin olduğu tahmin ediliyor.