İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Obama yönetiminin eleştirilerine rağmen Kongre’deki konuşmasını iptal etmemesine tepki gösteren 55 demokrat milletvekili ve senatör konuşma saatinde Kongre’de olmayacaklarını açıkladı.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner’ın davetine icabet ederek Washington’a gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Beyaz Saray yönetiminin üst düzey isimleri tarafından “diplomatik protokolü ihlal edici” ve “yıkıcı” olacağını ifade ettiği konuşmasını bugün gerçekleştiriyor.

Kritik konuşma öncesinde Kongre’deki Demokrat milletvekili ve senatörler birer birer konuşmaya katılmayacaklarını duyurdu. ABD basınına yansıyan haberlere göre, 47 milletvekili ve 8 senatör Netanyahu’nun konuşması sırasında Kongre’de olmayacak. ABD’nin ilk müslüman vekilleri Keith Ellison ile Andre Carson da katılmayacaklar arasında.

"NETANYAHU KİBİRLİ BİRİSİ"

Çok sayıda Demorat ismin Kongre’deki konuşmaya katılacak olması Netanyahu’yu destekledikleri anlamına gelmiyor. Konuşmaya katılacağını duyuran İsrail asıllı tanınmış Senatör Dianne Feinstein Kongre’de ‘tüm Museviler adına konuşacağını’ iddia eden Netanyahu’yu sert bir dille eleştirdi. İsrail Başbakanı’nın kendisini temsil etmediğini kaydeden Feinstein, İran ile yapılacak nükleer anlaşma ile İsrail’in daha güvende olacağını kaydetti.

Aralarında Angus King ve Dirk Rubin’in olduğu bazı senatörler ise hala konuşmaya katılıp katılmamak noktasında kararsız olduklarını ifade etti.

OBAMA: KONUŞMANIN YIKICILIĞI KALICI OLMAYACAK

Netanyahu’nun Kongre’de konuşma yapmasının ‘yıkıcı’ olacağını ifade eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’a ABD Başkanı Barack Obama’dan dolaylı yoldan destek geldi. Reuters’a verdiği röportajda “Yıkıcılığın kalıcı olacağına inanmıyorum” ifadesini kullanan Obama, Susan Rice ile hemfikir olduğunu gösterdi.

Bununa birlikte Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nde (AIPAC) konuşan Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power sıcak mesajlar vermeyi ihmal etmedi. ABD yönetiminin iki önemli ismi konuşmalarında ABD - İsrail ilişkilerinin önemine vurgu yaptı. İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek yolunda kararlı olduklarını dile getirdi.

"ANLAŞMA OLMAMASINI KÖTÜ ANLAŞMAYA TERCİH EDERİZ"

Susan Rice, “Hiç anlaşma olmaması kötü bir anlaşmadan daha iyidir. Eğer seçenek bu (kötü anlaşma) ise herhangi bir anlaşma olmayacak.” sözleri ile nükleer program konusunda İran’ın avantajına sayılabilecek bir anlaşmaya ‘evet’ demeyeceklerinin altını çizdi. Rice, Obama’nın bu konudaki kararlılığına vurgu yaptı. Samantha Power, Obama yönetiminin bugüne kadar İsrail’e 20 milyar dolar değerinde askeri yardım yaptığını hatırlattı. Bu rakamın önceki yönetimlerce yapılan yardımların çok üstünde olduğunu dile getiren Power, Başkan Obama’nın İran ile müzarakereler başlamadan önce ve başladıktan sonra bu ülkenin nükleer silah elde etmesini engelleyeceklerini kararlılıkla söylediğini kaydetti.

KERRY VE BİDEN WASHINGTON’DA OLMAYACAK

ABD Başkan Yardımcılığı görevinin yanında Amerikan Senatosu’nun Başkanı konumundaki Joe Biden ile Dışişleri Bakanı John Kerry konuşma günü Washington’da bulunmayacak olması Netanyahu'nun Washington ziyaretine üst düzey bir isimle bir araya gelemeyeceği anlamı taşıyor.

Bununla birlikte Netanyahu, ilk kez Başbakan sıfatıyla Washington’a yaptığı bir ziyarette Başkan Obama ile bir araya gelemiyor. Netanyahu’nun Başkanlık seçimlerinde Mitt Romney’den yana tavır alması Obama yönetimini rahatsız ettiği ifade ediliyordu.