Nevruz, Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-i Şerif kentinde renkli görüntülerle kutlanıyor.
Gül-i Surh (kırmızı gül) Festivali adı altında kutlanan etkinliğe binlerce kişi katıldı.

Mezar-i Şerif'te bulunan Hz. Ali türbesinin yakınındaki Mavi Camii'nin önünde düzenlenen Nevruz şenliğine; Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı General Abdul Raşit Dostum, Belh Valisi Ata Muhammad Nur, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan başta olmak üzere birçok ülkeden resmi heyetler ve Afgan halkı katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Belh Valisi Ata Muhammed Nur, halkın Nevruz bayramını kutladı. Muhammed Nur, Nevruz ile birlikte şehrin 5 bin 694 kuruluş yılını da kutladıklarını ifade etti. Nur, “Nevruz yıl bizim için sadece diriliş bayramı değil, geçen seneyi nasıl geçirdiğimizin de bayramı.” diyerek geçen sene zorluklar ve sıkıntılara rağmen birçok başarıya imza atıklarını aktardı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai’in Birinci Yardımcısı General Dostum ise, konuşmasında, ülkenin istikrarını sağlamak için ellerinden gelen her türlü fedakarlığı yapacaklarını ifade etti. Terör ve teröristler karşısında ciddi mücadele edeceklerini aktaran Dostum, Afganistan’ın bundan sonra iyi günler beklediğini sözlerine ekledi.

Törenin ardından top atışıyla "Jahenda Bala" adı verilen renkli mendillerin asılı olduğu bayrak göndere çekildi.
Her yıl Nevruz kutlamalarının Afganistan'daki merkezi Mezar-ı Şerif kenti. Mezar-ı Şerif Belediyesi, şehrin tüm caddelerini rengarenk ışıklandırırken, türbenin etrafındaki restorasyon ve temizleme çalışmaları ise dikkat çekti.

Mezar-ı Şerif'te her yıl Nevruz Bayramı, 21 Mart'tan sonraki ilk 40 gün boyunca kutlanıyor. Afgan halkı, ülkenin birçok yerinden buradaki etkinliğe katılmak için şehre akın ediyor. Kırmızı Gül Bayramı(Nevruz), Jahenda Bala denilen özel bir dini törenle birlikte kutlanıyor.