ABD’nin Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup, geçtiğimiz günlerde Ankara’da meydana gelen bombalı saldırıyı kınadı. Gösteride daha önce YPG saflarında IŞİD terör örgütüne karşı savaşan bir Amerikalı vatandaş ise gözaltına alındı.

HDP bayraklı bir grup, başkonsolosluğun hemen karşısındaki kaldırımda toplanarak, ‘Katliama hayır inadına barış’, ‘Fazişme karşı omuz omuza’, ‘IŞİD öldürüyor, Türkiye seyrediyor’ şeklinde slogan attı.

Bu arada Başkonsolosluğu'un önünde toplanan bir başka grup, ellerinde Türk bayrakları ile ‘Katil PKK hesap verecek’ sloganı attı.

Protesto alanına üstünde YPG yazan bir tişörtle gelen bir Amerikalı, ellerinde Türk bayrağı olan grupla sözlü atıştı. New York Polis Departmanı (NYPD)’nin güvenlik önemleri aldığı gösteride iki grubun karşılıklı sözlü atışmaları küfürleşmeye kadar vardı. Polisin, karşı tarafta oluşturulan bariyerlerin arkasına geçmesini istemesine rağmen sokakta kalacağını söyleyen ve karşı grupla sözlü atışmalara devam eden Amerikalı vatandaş, gözaltına alındı.

Ankara katliamını kınamak için bir araya gelen grup adına konuşan ve isminin yazılmasını istemeyen bir kişi, amaçlarının barış mesajı vermek olduğunu söyledi. Gruptan bir kişi, New York’tan, Türkiye’ye ve dünyaya barış mesajı vermek istediğini belirterek konuşma yaptı. Şahıs konuşmasında “Türkiye’deki kardeşlerimize sesleniyoruz. Bugün ayrılıkları bırakıp. Barış mesajı etrafında kenetlenmenin zamanıdır. Bizleri sevmeyebilirsiniz. Bizimle aynı görüşte olmayabilirsiniz fakat, sizin desteğinizi bekliyoruz.”dedi.

Konsolosluğun önünde ellerinde Türk bayrağı bulunan bir grubun karşı protesto yaptığını belirten şahıs “ Bize küfür eden bir takım sivil insanlar var. Türk bayrağının önünde yapıyorlar bunu. Bizim barış mesajımızın karşısına Türk bayrağını açarak karşı protesto yapmaya çalışıyorlar. Türk bayrağına karşı değiliz, biz. Bizim yanımıza gelip Türk bayrağını kaldırabilirler. Buna hiçbir sözümüz yok. Türk bayrağını kullanarak sivil insanları, halkı, kadını, çocuğun öldürülmesine karşıyız biz. Bunun için buradayız. Barış için burdayız. Ankara’daki katliamı kınama ve barış mesajımızın hükümete iletmek için burdayız.”şeklinde konuştu.

Ellerinden Türk bayrağı olan grup adına konuşan Young Turks Derneği Başkanı Tulga Tekman, başkonsolosluğa karşı yapılacak bir saldırıdan korumak amacıyla toplandıklarını söyledi. Terörün her türlüsüne karşı olduklarını belirten Tekman, seçim için insanların malzeme yapılmaması gerektiğini söyledi. Tekman, barışın ancak terörün bitirilmesi ile olabileceğini belirtti.

Gösteri boyunca, üstünde Türk-Amerikan bayraklı ve PKK ile IŞİD terörünü durdur yazılı 3 kamyonet, protestonun yapıldığı sokakta tur attı.
Göstericiler, kamyonetlerin geçtiği sırada ‘Faşizme karşı omuz omuza’ şeklinde slogan attı.

Grup, daha sonra beraberlerinde getirdikleri karanfilleri yola bıraktı.

Gösterinin yapıldığı alanda ‘Katilleri tanıyoruz’, ‘Barışı vurdunuz yıldıramazsınız’, ‘Barışa kan bulaştı, kara yastayız’ yazılı pankartlar dikkat çekti.