New York Eyalet Kongresi Meclis Başkanı Sheldon Silver, yolsuzluk ve dolandırıcılık gibi suçlamalar nedeniyle tutuklandı.

Dün tutuklanarak hapse gönderilen Demokrat Partili Meclis Başkanı Sheldon Silver hakkında milyonlarca dolarlık yolsuzluk ve dolandırıcılık gibi beş farklı suçlama bulunuyor. Federal Soruşturma Ofisi (FBI) tarafından yapılan soruşturma sonunda Meclis Başkanı Silver'ın milyonlarca doları usulsüz şekilde kendi hesabına aktardığının tespit edildiği kaydedildi.

Kongre’de son yirmi yılın en güçlü siyasi aktörü olarak tanınan Sheldon Silver; dolandırıcılık, yolsuzluk, görevini ve makamını kötüye kullanma, rüşvet almakla suçlanıyor.

New York Times gazetesi Meclis Başkanı Silver'ı istifaya çağırırken, hakkındaki suçlamalardan birinden dahi mahkumiyet alması durumunda Silver makamını kaybedecek. 70 yaşında olan Silver için savcılık 20 yıl hapis talebinde bulundu. Soruşturmayı sürdüren savcılık makamı Silver’ın 2002 yılından bu zamana kadar çalıştığı iki hukuk firması aracılığı ile 4 milyon dolar tutarında yolsuzluk yapmakla suçluyor.

Soruşturmayı yürüten Savcı Preet Bharara, düzenlediği basın toplantısı ile Silver hakkındaki suçlamalara açıklık getirdi. Bharara, Silver’ın makamını kullanarak ortak çalıştığı firmalara haksız kazanç sağlamalarına yardımcı olduğunu söyledi.

Silver’ın avukatı ise müvekkili hakkında ileri sürülen suçlamaları reddetti.

New York eyaleti, ilk defa eyalet Kongresi’ne 1977 yılında seçilen Silver gibi politikacıların karıştığı yolsuzluk olayına yabancı değil. 2000 yılından bu zamana kadar 30 politikacı yolsuzluk ya da etik olmayan suçlamalar nedeniyle mahkemeye çıkarıldı. Yakın tarihte ise South (Güney) Carolina ile Rhode Island eyalet meclis başkanları, haklarında ileri sürülen yolsuzluk suçlamaları nedeniyle görevlerinden istifa etmişti.