ABD'nin New York Şehir Belediyesi (NYC), internet uygulaması ile taksicilik hizmeti sunan Uber şirketine bazı sınırlamalar getirmeye hazırlanıyor.

New York Belediye Meclis üyeleri perşembe günü bir araya gelip, California merkezli şirket için yeni bir düzenleme getirilip getirilmeyeceğine karar verecek.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, her ay 2 bin taksinin Uber sistemine dahil olduğunu bu durumun New York’ta yaşam kalitesini düşürdüğünü savunuyor. Yeni düzenlemenin Meclis'ten geçmesi halinde Uber ile hizmet veren taksi sayısı azaltılacak.

Bununla birlikte sürücülerin ekstra lisans almaları gerekecek. Uber’den sonra taksiciler arasında ciddi bir rekabetin başladığına dikkat çeken De Blasio, halihazırda, Uber taksilerinin, ticari sarı taksilerden daha fazla olduğunu belirtti.

Uber’in milyarlarca dolarlık bir şirket olduğuna dikkat çeken belediye başkanı, Uber sürücülerin şehir mevzuatı ile zarar göreceği eleştirilerini ise kabul etmedi. Şirketin büyümeye devam edeceğini belirten De Blasio, “Uber, büyümeye devam edecek ama eskisi gibi katlanarak büyümeyecek. Bu da bize daha uygun bir mevzuat getirme şansı verecek” dedi.

Uber yetkilileri ise Başkan Blasio’ya ya karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Uber Kıdemli Danışmanı David Plouffe, Blasio’nun New York’ta 10 binden fazla iş imkanını öldüreceğini iddia etti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın eski danışmanı Plouffe, yeni mevzuatın kabul edilmesi halinde Queens ve Bronx gibi bölgelerde taksi hizmet kalitesinin düşeceğini savundu. Plouffe “Bu konuda elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Uber, telefon uygulamasında, Bill de Blasio’nun mevzuatı değiştirmesi halinde taksi bekleme süresinin 25 dakikaya çıkacağını, bunu engellemek için başkana direk email atarak tepkilerini dile getirme imkanı veriyor.

Uber yetkilileri ve destekcileri, Blasio’nun seçim kampanyasında taksicilerden aldığı maddi desteğini göz önünde bulundurarak hareket ettiğini iddia etti.

New York’ta Uber’de çalışan ve adının yazılmasını istemeyen bir sürücü, “Uber’de işe başlamam, herhalde hayatımda yaptığım en güzel şeydir” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Öte yandan, California’da bir mahkeme, sürücülerine esnek çalışma saatleri veren Uber’e ait kaza ve müşteri profil bilgilerini gerekli yetkililere bildirmediği gerekçesi ile 7,3 milyon dolar ceza vermişti. Cezanın ödenmemesi durumunda şirketin çalışma lisansının iptal edileceği bildirildi.

ABD’nin dışında yaklaşık 60 ülkede hizmet veren Uber, geçtiğimiz günlerde Paris’teki taksiciler tarafından protesto edilmişti. Amerikan şirketi, büyüyen protestolar nedeniyle Paris’teki çalışma faaliyetlerini sona erdirmişti.

Uber, akıllı telefon uygulaması yöntemiyle, normal sürücüleri yolcularla buluşturarak taksi hizmeti sunuyor. Taksi sürücüleri ise, günün istedikleri vaktinde çalışabiliyorlar.