Nijer’in güneyinde dün etkili olan yağışların sebep olduğu sel felaketinde en az 4 kişi öldü. Afet, 20 binden fazla insanı da olumsuz etkiledi.

BM'nin İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada, sel sularının 2 bin 170 evi tahrip ettiğini ve yaklaşık 545 hektar tarım arazisinin de su altında kaldığı belirtildi. Evleri kullanılmaz hale gelen 3 binden fazla selzede ise çevredeki okullara sığındı.

Temmuz ayı sonlarından bu yana özellikle orta ve güney Nijer’de çok sayıda su baskını rapor edildi.

Öte yandan, Nijer Havzası Kurumu nehir kenarında yaşayan sakinleri sel tehdidine karşı uyardı ve nehir seviyesindeki ani yükselme ihtimaline dikkat çekti.

Komşu ülke Nijerya’dan terör yüzünden kaçan 100 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapan Nijer’in Diffa bölgesi de hava şartlarından olumsuz etkilendi.

2014 yılındaki sel felaketlerinde 100 binlerce insan olumsuz etkilenmişti. Sahra-altı ülkesi Nijer, sel veya kuraklık sebebiyle ciddi gıda krizleri ile karşı karşıya kalıyor.

Afrika'nın en büyük üçüncü nehri olan Nijer nehri, Gine ve Mali’den sonra Nijer’den geçerek Nijerya topraklarından denize dökülüyor. 100 milyondan fazla kişinin yaşadığı alanı etkileyen nehir, 2 milyon kilometrekareyi aşkın havzaya sahip.