Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya’da terör nedeniyle 6 hafta ertelenen başkanlık seçimleri bugün yapılıyor. Görevdeki Devlet Başkanı Goodluck Jonathan (57) ile eski darbeci lider Muhammed Buhari arasında geçmesi beklenen seçime katılımın yoğun olduğu gözlendi.

İki aday da Boko Haram ve diğer terör gruplarını temizleme vaadi ile seçime giriyor. Bugün Enugu eyaletindeki seçim bürosu önünde bomba yüklü iki araç patladı fakat ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. Polis ayrıca, eyalette iki bombalı aracı kontrollü olarak patlattı. Yobe ve Gombe eyaletlerinde ise seçmenlerin üzerine ateş açılması sonucu toplam 6 kişi öldü.

Ülkenin kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanların favori adayı 1985 yılında darbe ile iktidara gelen Muhammed Buhari (72). “Yolsuzluğu kültür haline getirdiniz” diyerek hükümeti eleştiren Buhari, teröre savaş açacağını belirtiyor.

Mevcut Devlet Başkanı Goodluck Jonathan da "Boko Haram dâhil bütün teröristleri ülkeden temizleyeceğini" vaat ediyor. Seçimlere günler kala Nijerya ordusunun 10 şehirden hâkimiyeti tekrar ele geçirdiğini açıklamıştı. Boko Haram’ın elinde ise halen 4 şehir bulunuyor.

Bu arada, Jonathan’ın partisinin bazı eyaletlerde verdiği gazete ilanlarında 72 yaşında olan Buhari’nin seçilmesi durumunda ofisinde öleceği iddiası ülkede tansiyonun yükselmesine sebep olmuştu. Olay üzerine Goodluck Jonathan ve Muhammed Buhari sağduyu çağrısı yapmıştı. İkili arasında centilmenlik anlaşması imzalanmıştı.

BAŞKAN'A ELEKTRONİK DARBE

Katılımın yoğun olduğu seçimde Boko Haram nedeniyle göç eden halkın oy kullanması amacıyla geçici kamplarda seçim büroları kuruldu. Seçimlerde ilk kez biometrik kimlikler kullanılıyor. Biometrik kimlikler sayesinde mükerrer oy kullanımının engellenmesi amaçlanıyor. Fakat kimliği doğrulayacak cihazların birçok bölgede çalışmadığı iddia ediliyor. Başkan Jonathan "elektronik bir darbe ile karşı karşıya olduğunu" iddia etmesine rağmen seçim kurulu sorunların küçük çapta olduğu açıklandı. Elektrik kesintilerinin, kuyrukların uzamasına sebep olduğu ve seçim görevlilerinin işini zorlaştırdığı da belirtildi.

Ülkede bulunan bağımsız gözlemcilerin tespit ettiği en büyük sorun ise dar zamana sıkıştırılan seçim takvimi. Zamanın sıkışık olması dolasıyla yurt dışında bulunan 17 milyon Nijeryalı oy kullanamayacak. Seçim için 60 milyon vatandaş kayıt yaptırdı.

14 adayın yarıştığı bugünkü seçimde ilk turda oyların yüzde 50'sini alan olmaması durumunda en çok oy alan iki aday resmi sonuçların açıklanmasından sonra 7 gün içinde ikinci turda yarışacak.