Nijerya’nın en büyük gazeteciler birliği, dünyanın en büyük basın meslek örgütü Dünya Gazeteler Birliği’ne (WAN-IFRA) Türkiye’yi kınama çağrısı yaptı.

Nijerya Editörler Birliği, 67. Dünya Basın Kongresi’ni 80 ülkeden yüzlerce medya kurumunun katılımıyla bu yıl Washington’da düzenleyen küresel medya kuruluşu WAN-IFRA’dan basın özgürlüğü ihlallerinin yaşandığı Türkiye’yi kınamasını istedi.

WAN-IFRA'ya hitaben Nijerya Editörler Birliği Başkan Yardımcısı Süleyman Uba Gaya tarafından yazılan mektupta, basın özgürlüğünün yok edilmeye çalışıldığı Türkiye’de hükümetin acilen kınanması gerektiği dile getirildi.

“Türk basınının büyük bölümüne ülkenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından baskı yapılması utanç verici.” ifadesine yer verilen açıklamada, WAN-IFRA’nın basın özgürlüğünü teşvik etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

ZAMAN, HURRİYET VE SAMANYOLU SUSTURULURSA...

Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca’nın temelsiz iddialar ile hapiste tutulduğuna yer verilen mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Doğan Medya Grubu’nu da açık bir şekilde tehdit ettiği vurgulandı. “Eğer Zaman, Hürriyet ve Samanyolu susturulursa Türkiye’de özgür basından bahsetmek artık mümkün olmayacak.” denildi.

Açıklamada, Ankara Savcısı Serdar Coşkun’un Ulaştırma Bakanlığı’na ‘muhalif medyayı susturma talimatı’ gönderdiğinin iddia edildiği ve söz konusu iddianın ilgili şahıs ve kamu kuruluşları tarafından yalanlanmadığına dikkat çekildi.

DÜNYA TÜRKİYE’DE NELER OLDUĞUNU BİLMELİ

WAN-IFRA’nın Washington’da düzenlenen yıllık kongresine katılan Nijerya Editörler Birliği Başkan Yardımcısı Süleyman Uba Gaya, mektubu kaleme almalarının sebebini değerlendirdi.

Uba Gaya, Washington’da bulunmasının en önemli sebeplerinden birinin Erdoğan’ın basına yönelik baskılarını kınamak ve Türkiye’de basına yönelik baskıları duyurmak olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin daha iyi bir basın özgürlüğüne teşvik edilmesi açısından ortak bir kınama yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Uba Gaya, “Türkiye’de neler olduğunu dünya toplumunun dikkatine çekmemiz gerektiğini düşündük. Bu dünyanın 80’dan fazla ülkesinden editörlerin katıldığı bir kongre ve neler olduğunu bilmeleri çok önemli.” dedi.