Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya’da Cumartesi yapılacak genel seçimler öncesi kara ve deniz sınırları kapatıldı. İçişleri Bakanı Patrick Abba Moro, yabancıların sınırı geçerek oy kullanacağını iddia etti.

Yabancı medyanın da büyük ilgi gösterdiği Nijerya’daki devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin, askeri rejimin sona erdiği 1999’dan sonra en sıkı rekabetin yaşanacağı seçimler olarak tarihe geçeceği söyleniyor.

Kuzey ve doğu sınırlarında Boko Haram örgütü ile silahlı mücadele veren Nijerya hükümeti, oy verme işlemlerinin güvenli bir ortamda gerçekleşmesi için büyük bir çaba veriyor.

Hükümet yetkilileri, sandıkların güvenliği için sınırların Çarşamba gecesinden Pazar gecesine kadar kapalı tutulacağını açıkladı.

Seçimlerde Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ın Demokratik Halk Partisi (PDP) ile eski ordu komutanı Muhammed Buhari’nin Tüm İlericiler Kongresi (APC) partisinin kıyasıya yarışacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Buhari, son 3 seçimlerde başkanlık koltuğunu kaçırdı.

Son 6 yıldır Boko Haram’dan kaçarak mülteci durumuna düşen binlerce Nijeryalı ise seçimlerde oy kullanamayacak.

Nijerya’da 2011 seçimlerinde Kaduna eyaletinde çıkan olaylarda 800’den fazla insan hayatını kaybetmişti. Ordu üst düzey güvenlik önlemleri alırken, bazı bölgelerde halk seçim sonrası çıkabilecek şiddet olaylarında uzun süre evde kalacağını hesaplayarak gıda stoku yapmaya başladı.

2013 yılında Güney Afrika’yı geçerek kıtanın en büyük ekonomisi olan Nijerya, son 6 haftada Boko Haram’dan bir çok kasabayı geri aldı.