Beyaz Saray’da Obama ile biraraya gelen Nijerya lideri Muhammed Buhari, Eylül’e kadar bakan atamayacağını söyledi. Buhari, Washington Post’da yayınlanan makalesinde “Boko Haram ile ve yolsuzlukla mücadele için öncekilerden daha farklı bir kabine kuracağım.” dedi.

28 Mart seçimlerinden zaferle çıkan Buhari, 29 Mayıs’ta Goodluck Jonathan’dan koltuğu devralmıştı. Afrika’nın en büyük ekonomisi olan Nijerya’da kabinenin halen kurulmaması eleştirilerine ise Buhari şöyle yanıt verdi:

“Barrack Obama da göreve geldiğinde kabinenin tamamlanması aylarca sürdü. Halk bizi değişim için seçti. Nijerya’nın ilk önceliği yeni bir işleyiş ve yönetim sistemi kurmaktır. Çürümüş bir düzende bir gecede yenilikler yapamazsınız.”

1983’te darbeyle idareye gelen Buhari, 2 yıllık idaresinde yolsuzlukla mücadele etmişti. Eski Komutan, Washington Post’taki yazısında “Her şeyin kolay yönünden önce bir zor yönü vardır. Biz kararlı ve sabırlı olmalıyız.” sözleri ile yeni dönemde de terörizm ve yolsuzluğun üzerine gideceğini ifade etti.

Buhari, Obama’nın davetinden dolayı "son derece minnettar olduğunu” söylerken, Amerika lideri de, “Nijerya hem dünyanın hem de Afrika’nın en önemli devletlerinden biridir.” ifadesi ile ziyaretin önemine dikkat çekti.

Bazı sivil toplum kuruluşları ise Obama’nın Cuma günü başlayacak Afrika gezisinde, Mayıs seçimlerinde çok partili sisteme geçmeyi başaramayan Etiyopya yerine, Nijerya’yı ziyaret etmesi gerektiği konusunda eleştiride bulundu.

Obama’nın Buhari ile Oval Ofis’te yaptığı görüşmeye, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve Dışişleri Bakanı John F. Kerry’de katıldı.