Afrika’nın en kalabalık ülkesi ve en büyük ekonomisi Nijerya’da hafta sonu yapılan çekişmeli cumhurbaşkanlığı seçimlerini muhalefetin Müslüman adayı Muhammadu Buhari kazandı. Buhari, seçim sonuçları açıklandıktan sonra yaptığı konuşmada kazananın Nijerya halkı olduğunu söyledi.

30 yıllık askerî darbeler sürecinin sona erdiği 1999’dan bu yana ülkeyi yöneten Demokratik Halk Partisi (PDP), iktidarı kaybetti. Ülke tarihinde ilk kez bir muhalefet partisi, ülke yönetimini iktidar partisinden sandıkta almış oldu.

Boko Haram’ın saldırı tehdidi altında gerçekleşen seçimlerde Buhari, 15,4 milyon oy alarak, 13,3 milyon oy toplayan ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan karşısında tarihî bir zafer kazandı. Hıristiyan lider Jonathan, Buhari’yi arayarak tebrik etti.

“HİÇ KİMSENİN HIRSI BİR NİJERYALININ KANINA DEĞMEZ”

Nijerya'yı 2010'dan beri yöneten eski Goodluck Jonathan, Boko Haram saldırılarından dolayı eleştiri alıyordu. Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra konuşan Jonathan “Hiç kimsenin hırsı, hiçbir Nijeryalının kanına değmez.” diye konuştu.

Eski devlet başkanının yenilgiyi kabullenmesi, ülkede her seçim sonrası görülen şiddet olaylarının bu kez yaşanmayacağı konusunda umutları artırdı. Yaklaşık 180 milyonluk Nijerya’da nüfusun yüzde 50’si Müslüman, yüzde 40’ı da Hıristiyanlardan oluşuyor.

Buhari de yaptığı konuşmada, “Başkan Jonathan çok değerli bir rakipti Kazanan, siz Nijeryalılarsınız. Halk, ulusumuz için sevgisini ve demokrasiye inancını gösterdi.” ifadesini kullandı.

AFRİKA’DA YANKILANMASI BEKLENİYOR

Siyasî gözlemciler, bu seçimlerin Afrika çapında yankılanacağını, kıtanın demokratikleşmesi yolunda tarihî bir dönemeç olabileceğini belirtiyor.

72 yaşındaki Buhari, 1983’te askerî darbeyle iktidara gelmiş, 2 yıl sonra ise yine bir darbeyle koltuğunu kaybetmişti. Bir demokrat olarak yeniden doğduğunu söyleyen Buhari, seçim kampanyasında ülke ekonomisini zayıflatan yolsuzluklara karşı sıfır tolerans, 2009’dan bu yana 10 binden fazla kişiyi katleden Boko Haram ile de kararlı bir mücadele sözü verdi.