Nijerya’da Cumartesi günü düzenlenen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre muhalefet lideri Muhammed Buhari ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Buhari, Afrika’nın en kalabalık ülkesinde seçimleri kazanan ilk muhalefet lideri olarak tarihe geçti.

72 yaşındaki eski asker Buhari’nin Tüm İlerici Kongresi (APC), yaklaşık 15 milyon oy aldı. Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ın liderliğindeki Demokratik Halk Partisi (PDP) 12,8 milyon oy aldı. Muhammed Buhari, Jonathan’ın yenilgiyi kabul ettiğini ve kendisini tebrik ettiğini söyledi.

Kıtanın en büyük ekonomisi olan Nijerya’da seçimlerin gözlemcileri, genel olarak oy verme işlemlerinin şeffaf olduğunu ancak hile iddialarının dile getirildiğini belirterek olası şiddet olaylarına karşı uyarıda bulundu. Seçim, Borno eyaleti hariç bütün eyaletlerde Buhari’nin zaferiyle sonuçlandı. Daha önce 4 defa seçimleri kaybeden Buhari’nin taraftarları, Kano ve Kaduna gibi Kuzey şehirlerinde sevinç gösterileri yapıyor.

Nijerya’yı 2010’dan beri yöneten eski Goodluck Jonathan, Boko Haram saldırılarından dolayı eleştiri alıyordu. 1983’te yaptığı askeri darbenin ardından ülkeyi 1984-1985 yıllarında 20 ay yönetmişti. Buhari, Boko Haram'ın suikast girişiminden kurtulmuştu.