Nijerya’da faaliyet gösteren Ufuk Diyalog Vakfı'nın başkent Abuja’da düzenlediği 'Sevgi ve Hoşgörü' konulu konferansta diyalog ve eğitime yatırım çağrısı yapıldı. Nijerya Dışişleri Bakanlığı Barış Enstitüsü ve The Fountain Dergisi ile ortaklaşa düzenlenen konferansa, ülkenin önde gelen Müslüman ve Hıristiyan liderleri, bürokratlar, diplomatlar ve akademisyenlerden 300'ün üzerinde katılımcı geldi.

Konferansın açılışında konuşan Kardinal Onaiyekan, Ufuk Diyalog Vakfı’na, insanları sevgi ve hoşgörü etrafında bir araya getirdiği için teşekkür etti. Kardinal, "Biz dünyada her zaman savaş olur diyenlerin karşısında durmalıyız. Bu eğilimi terk etmeliyiz. Çünkü bu dünya sevgi için yaratıldı. Yaratan için sevmek, komşuyu sevmek inancımızın temeli olmalı." diye kouştu.

Ufuk Diyalog Vakfı’nı Nijerya'da düzenlediği programlardan dolayı tebrik eden Sokoto Sultanı Muhammed Saad Ebubekir’in temsilcisi Vezir Dr. Ebubekir Salihu, "Sevgi ve hoşgörü, barış ve düzenin iki kaynağıdır. Barış ve düzen ise kalkınmanın kaynağıdır. İnsanları çatışmaya sürükleyen politikacılar, bunu rahat konutlarından kendilerini gizleyerek yapıyorlar." ifadesini kullandı.

Nijerya Anglikan Kilisesi yöneticisi Nicholos Okoh da, "Sorunlar Müslümanlar ve Hıristiyanlar için de ortak. Elektrik yoksa, su yoksa, yol yoksa. Bunlar sadece Müslüman veya Hıristiyanlar’ın problemi değil. Bu nedenle belli seviyelerde bir araya gelerek problemlere beraber çözüm aramalıyız ve bu fikirleri aşağılara taşımalıyız." şeklinde konuştu.

FETHULLAH GÜLEN'İN KİTABI TANITILDI

Konferansta Fethullah Gülen Hocaefendi’nin sevgi ve hoşgörü temalı İngilizce yayınlanan (Toward a Global Civilization of Love and Tolerance) kitabının da tanıtımı yapıldı.

Misafir konuşmacı The Fountain Dergisi Editörü Hakan Yeşilova, kitabın tanıtımında Thomas Michel’in yazdığı önsözden iktibas yaparak şunları söyledi: "Bu kitabın iki amacı var: İslam’ın diyaloğa ihtiyacımız olduğunu vurguladığına ve Allah’ın evrensel rahmetine vesile ve şahit olmak adına Müslümanları daha çok şuurlu olmaya çağırıyor. Diğer yandan gayr-i müslimleri de önyargısız gerçek İslam’ı anlamaya davet ediyor."

Yeşilova, "Sevgiyi anlamak gayret ister. Sevgi mücadele ister. İman ve akla dayanarak hem kendimizi hem de kâinatı keşfederiz. Bugün karşı karşıya olduğumuz problemler bir gecede çözülemez; uzun soluklu, fedakâr yaklaşımlara ihtiyaç var." ifadesini kullandı.

'KARANLIK AYDINLIKLA YOK EDİLİR: NEFRET SEVGİYLE ÇÖZÜLÜR'

"Karanlık karanlıkla değil, aydınlıkla yok edilir. Nefret, sevgiyle çözülür." diye konuşan Nijerya Diyanet İşleri Genel Sekreteri Dr. Halit Ebubekir, "Bu konuda bir konferans için daha iyi bir zamanlama olamazdı. Fethullah Gülen tarafından yazılan bu kitap çok farklı ve ileri bir hikmet parçasıdır. Bize şu anda dünyadaki en önemli İslam âlimlerinden ve manevi liderlerden birini ve Hizmet’i tanıtıyor. Hizmet Hareketi sevgi, şefkat ve eğitim ile insanlığa hizmet ediyor. Fethullah Gülen’in fikri rehberliği ile şekillenen Hizmet Hareketi Müslümanlara ve insanlığa manevi değerlerle yaşamayı ve modern toplumun ihtiyaçlarını karşılamayı tavsiye ediyor." dedi.

Konferans şu önerilerle sonuçlandı.

1. Barış ve sevgi yolunda toplumsal dönüşüm için eğitim en önemli çözüm aracıdır.
2. İman ve akıl birlikte sorunlarımızı çözmede ve doğruyu bulmada en önemli dinamiklerdir.
3. Sevgi ve hoşgörünün toplumun alt katmanlarına yayılması için somut projelere ihtiyaç bulunmaktadır.
4. Müslüman ve Hıristiyanlar, özellikle temel insani ihtiyaçlar noktasında ortak sorunların çözümü noktasında belli seviyelerde bir araya gelmelidir.
5. En baştan şu kabul edilmelidir ki; barış, sevgi ve hoşgörü yolunda yaşamak çaba ve mücadele gerektirmektedir.
6. Sorunların temelinde insan olduğu için geçici pansumanlardan ziyade uzun vadeli çözümlere ihtiyaç vardır.