Ukrayna’nın doğu bölgesinde barış anlaşmasını sağlayan Normandiya Dörtlüsü (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) liderleri ateşkesin ilanın ardından telekonferans yöntemiyle yeni bir zirve gerçekleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’nin katılımı ile gerçekleşen zirvede üzerinde uzlaşı sağlanan barış anlaşmasının uygulanması ile ilgili konular ele alındı.

Kremlin’den yapılan açıklamada liderlerin ateşkesin titiz bir şekilde uygulanması ve ağır silahların çatışma alanından çekilmesi ile ilgili konuları ele aldığı kaydedildi.

Dört lider özellikle Debaltsevo’da yaşanan gelişmeler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın ateşkes rejiminin uygulanmasındaki misyonunu ele aldı.

Debaltsevo’da ayrılıkçı milis güçlerin kuşatması altında bulunan Ukrayna askerlerinin bölgeden çıkabilmesi için çalışmalar sürüyor. Yerel milis güçler Ukrayna askerlerinin ağır silahlar ve diğer mühimmatlarını bırakarak bölgeden çıkabileceklerini belirtiyor.

Liderler Minsk Anlaşması’nın uygulanması ile ilgili sürecin takibi için yeni ortak çalışmaların parametrelerini de ele aldı.