Ukrayna’da iç savaşı sona erdiren Minsk Anlaşması’nın imzalanmasını sağlayan Normandiya Dörtlüsü (Rusya, Ukrayna, Fransa, Almanya) ülkeleri dışişleri bakanları, Berlin’de bir araya geldi. Görüşmede Minsk Anlaşması’nın uygulanması ve 2 Ekim’de Paris’te yapılacak Normandiya Dörtlüsü liderler toplantısı için hazırlıklar ele alındı.

Berlin’de yapılan görüşmeden pozitif bir izlenimle ayrıldığını ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, anayasal reformlar ve Donbas’ın özel statüsü konusunda bir kısım tartışmaların sürdüğünü belirtti. Lavrov tüm bakanların Donbas’ta ateşkesin sağlanmasından memnun olduğunu da söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri’nde yapılacak yerel seçimler konusunda farklı yaklaşımların 2 Ekim’de Paris’te yapılacak zirvede giderilmesini beklediğini ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, görüşmenin başarılı geçtiğini, iki haftadan bu yana bölgede devam eden ateşkesin sağlamlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna sorununun çözümü için oluşturulan çalışma gruplarında hafif silah ve tankların çatışma bölgelerinden çekilmesi yönünde karar alınmasını isteyen Alman Bakan, “Siyasi çözüm konusunda önemli ölçüde ilerleme sağlandı.” değerlendirmesinde bulundu.