Ukrayna krizinin çözümüne yönelik oluşturulan Normandiya Dörtlüsü (Rusya, Ukrayna, Almanya, Fransa) liderleri, barış sürecini ve gelişmeleri ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çözümün başarılı olabilmesi için Kiev yönetimi ile Donbas ve Lugansk bölge temsilcilerinin doğrudan diyaloğa geçmelerinin şart olduğunu söyledi.

Kremlin’den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko 30 Nisan’dan bu yana ilk kez bir telefon görüşmesi yaptı.

Almanya’nın inisiyatifi ile yapılan görüşmede 12 Şubat 2015’de imzalanan Minsk Anlaşması’nın uygulanması çerçevesinde tüm gelişmeler ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Putin, Temas Grubu çerçevesinde Kiev ve bölgeler arasında diyalogun krizin çözümü için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Rus lider Ukrayna’da anayasa reformları, Donbas’ta yerel seçimlerin organize edilmesi, Donetsk ve Lugansk’ın sosyoekonomik restorasyonuna dikkat çekti. Putin bölgenin gerçek bir blokaj engeli ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Ukrayna’ya Rusya üzerinden sağlanan doğalgaz sevkiyatının de ele alındığı görüşmede, Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in doğum gününü kutladı.

Rus basınında yer alan haberlere göre Poroşenko da görüşmede ülkenin doğusunda gerginliğin tırmanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Kiev’in Minsk Anlaşması’na uyduğunu savunan Poroşenko, ayrılıkçı bölgelerden de benzer adımların atılmasını istedi. Ukrayna lideri Rusya’dan yasadışı olarak tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep etti.