Norveç anamuhalefet İşçi Partisi (Ap), mülteci kotasını 10 bine çıkartmak için yasa teklifi hazırladı. Ancak anamuhalefetin kanun teklifine başta iktidar partileri olmak üzere, valilikler ve partilerin bölge başkanları da karşı çıktı.

Yasa tasarısına ilişkin partisinin yıllık toplantısında konuşan İşçi Partisi (Ap) Başkanı Jonas Gahr Støre, Norveç'in 2015'te 5 bin, 2016 ise 5 bin olmak üzere toplam 10 bin sığınmacı alması gerektiğini savundu. Ancak hükümetteki İlerleme Partisi (Frp) kanun teklifine karşı çıktı. İktidarın büyük ortağı Sağ Parti (H) Başkanı ve Başbakan Erna Solberg ise Norveç'in başta Suriye ve diğer bölge ülkelere yaptığı insani yardımların yine bölgede değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Norveç'in en büyük bölgelerinden biri olan Hordaland'ın Valisi Liv Kari Eskeland da kendi bölgelerine yılda sadece 30 ila 60 sığınmacı alabildiğini hatırlattı. Eskeland, ''10 bin sığınmacı almamız, bunlara iyi bir yaşam sağlama sorumluluğu yüklenmemiz anlamına da geliyor. Şu an zaten 6 bin sığınmacı, işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor.'' dedi.