Norveç cezaevi yetkilileri, mahkum fazlalığından dolayı dert yakındı. Konuyla ilgili Norveç Meclisi'ne gönderilen bir şikayet mektbunda, ''Norveç cezaevi çalışanları ve mahkumları tarihinin en kötü günlerini yaşıyor.'' denildi.

Federal Norveç Cezaevi Başkanlığı ve Norveç Denetimli Serbestlik Derneği, Norveç Meclisi'ne bir şikayet mektubu yazdı. Mektupta, 2015 yılı ülke tarihinin Norveçli cezaevi mahkûm ve çalışanları için en kötü yıl olduğuna işaret edildi. Norveç devlet televizyonunun internet sayfasında yer alan haberde, cezaevlerinin ilk defa bu kadar dolduğu kaydedildi.

Federal Norveç Cezaevi Başkanlığı ve Norveç Denetimli Serbestlik Derneği yetkilileri, hükümet yetkililerine sorunun kaynağının parasal olduğunu belirterek net konuştu: ''Daha fazla parasal desteğe ihtiyacımız var. Cezaevlerine yapılan maddi destekler kesilmemeli.'' Yetkililer, cezaevilerinin dolduğu taktirde, ekonomik yatırımının da artması gerektiğini savundu.

Cezaevlerinin doluluğu sebebiyle mahkumlar da bazı problemler yaşıyor. Konuyla ilgili görüşleri alınan Bergen cezaevi hükümlüsü J. N. isimli Norveçli, günde sadece bir saat hava almaya çıkabildiklerini bildirdi. Durumun sağlık açısından son derece tehlikeli olduğunu kaydetti. Cezaevi yetkililerine göre şu anda mahkumlar neredeyse tamamen hücrelerine kapatılmış durumda.

Norveç Meclisi ise cevaben, meselenin farkında olduklarını, fazla mahkumlar için ekstra yerler ayarlamaya çalıştıklarını söyledi. Norveç Adelet Bakanlığı ise patlak veren bu sorundan dolayı Norveç cezaevlerine 100 milyon Norveç Korunu'ndan fazla maddi destek ayırdıklarını duyurdu. Ayrıca bakanlık fazla mahkumlar için Hollanda ve Norveç'te ki 245 farklı cezaeviyle anlaşma sağladıklarını açıklamıştı.