Norveç'te milyonlarca kronluk depozitolu plastik pet şişenin çöpe gittiği belirtildi. Norveç Atık İşleme Kurumu'nun verilerine göre, 2015'in Temmuz ayına kadar, 100 milyon Norveç Kronluk depozitolu plastik şişenin çöpe gittiği kaydedildi.

Yetkililer, Norveç'in, atık işleme teknolojisinde Kuzey Avrupa'nın en ileri teknolojisine sahip olmasına rağmen, depozitolu şişelerin ısrafı konusunda dert yakındı. Norveç Doğa Kurmu ise, çözümün, depozitolu şişelerin fiyatını yükseltmekte yattığını açıkladı. Kurum yetkilileri, 1 Norveç Kronu olan depozitolu şişelerin, 5 Norveç Kronu'na yükseltilmesi gerektiğini savundu.

Norveç Mattvett Kurumu’nun verilerine göre ise ülke genelinde yılda 350 bin ton yenilebilir malzeme çöpe gidiyor. Israf edilen yiyeceklerin Norveç Kronu karşlığı ise 18 milyar. Bu oran, Norveç’in yılda diğer ülkelere yaptığı 30 milyar kronluk yardımın yarısından fazla.

Norveç’in en büyük gazetesi Aftenposten, çöpe giden yüzbinlerce tonluk yenilebilir gıdanın nedenini, 'zenginlik ve refaha' bağlamıştı.