Norveç, 'evet' dediği yeni Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) anlaşmasıyla AB ülklerine yılda 3,4 milyar Norveç Kronu yardımda bulunacak.

Norveç ve Avrupa Birliği (AB) arasında, Norveç'in Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ile yapacağı anlaşma konusunda mutabakat sağlandı. Buna göre Norveç, 'EFTA-anlaşması' olarak adlandırılan anlaşma ile, AB'ye üye fakir ülkelere her yıl 3,4 milyar Norveç Kronu ödeyecek.

Anlaşma hakkında konuşan Norveç Avrupa Ekonomik Alanı ve Avrupa Birliği İşleri Bakanı Vidar Helgesen, son derece memnuniyet verici olduğunu söyledi. Norveçli bakan, Avrupa Serbest Ticaret Birliği'nin, Avrupa'nın büyümesi ve gelişmesine katkı sağladığını ve Norveç'in için de en büyük ihracat marketi olduğunu belirtti.

Vidar Helgesen, Norveç'in yapacağı ekonomik destek ile, Avrupa'da genç nüfus arasında artan işsizliğe karşı mücadele halinde olacaklarını bildirdi. ''Aynı zamanda Avrupa'nın enerji güvenliğini güçlendirip, klima politikalarına da katkıda bulunmak istiyoruz.'' diyen Helgesen, sınır ötesi suç örgütleriyle mücadeleye de öncelik verecekleri açıkladı.

Anlaşmayla oluşturulan 850 milyarlık Norveç Kronu bölgesel ek fon, AB ve EFTA anlaşması, Ukrayna ve Moldova için de kullanılacak. Amaç, bu ülkeler arasındaki işbirliğine kapı aralamak. EFTA-anlaşmasına bağlı ülkeler Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn her yıl, AB'ye bağlı olup da sosyal ve ekonomik sorun yaşayan ülkelere belli bir prim (maddi destek) ödüyor. 16 farklı ülke, 2009-2014 yılları arasında oluşturulan 1,79 milyalık euroluk destekten faydalanmıştı.