Norveç'te bağırsak kanseri muayenesinde bir buçuk yıl olan bekleme süresinin, hastalar için oldukça endişe verici ve riskli olduğu kaydedildi.

Kamu hastanelerinde bağırsak kanseri (kolonoskopi) muayenesi için uzun süre beklemek zorunda kalan Norveçli hastaların, ölüm riski taşıdığı kaydedildi. Sağlık Bakanlığı, sorunun çözümüne ilişkin 200 milyar Norveç Kronu ayrıldığını açıkladı. Devlet televizyonunda (NRK) yer alan haberde, bekleme süresinin uzunluğunun, erken teşhis koyma ve hastalığı tedavi etme konusunda, uzman doktorları umutsuzluğa düşürdüğü belirtildi.

Haberde, devlet hastenelerinde çalışan doktorların, bağırsak kanseri muayenesi için uzun zaman beklemek zorunda kalan hastalara mecburi olarak özel doktorlara gitmeleri tavsiyesinde bulundukları bildirildi. Ayrıca, bekleme süresinin endişe ve pişmanlıklara neden oluduğuna işaret edildi. Özel hastanelerde yapılan kolonoskopi muayenesinin, kamu hastanelerine göre daha pahalıya malolduğu bildirildi. Buna göre, özel hastanede bağırsak teşhisi araştırması yaptırmak isteyen bir hasta, ekstradan 5 bin Norveç Kronu ödemek zorunda kalıyor.

Dr. Keith H. Gretemeier, muayene için bekleme süresinin uzunluğunun kendilerini endişelendirdiğini ve bu durumun oldukça 'sinir bozucu' bir şey olduğunu dile getirdi. Bu tür hastalar için yeterli yer ve personellerinin olması temennisinde bulunulurken, Ahus Devlet Hastanesi'nde kolonoskopi muayenesi süresinin 45 hafta olduğu söyledi.

Akershus Üniversitesi Hastenesi Gastroenteroloji Bölümü uzman doktorlarından Jørgen Jahnsen, diğer özel hastanelerin, hastaların bekleme zamanını kısaltmak için düzenli yeniliklere gittiklerini hatırlattı. Hastanenin, ülkedeki hasta nüfusun yüzde 10 ihtiyacını karşıladığı ve kapasite yetersizliğnden dolayı tüm hastaların tedavi edilemediğini açıkladı. Jahnsen, diğer meslektaşları gibi bir yıllık bekleme süresinin uzunluğundan şikayet etti. Bu tür muayeneyi talep eden hastaların fazla bekletilmemesi gerektiği, üç haftadan fazla bekletilmesinin bile kabullenilemez bir mesele olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanı Bent Høie ise, hükümetin, tüm kanser hastalarının hızlı tedavileri için harekete geçtiğini belirtti. Ocak 2015'ten itibaren ülke hastanelerin sisteminde değişikliğe gidileceğini duyurdu. ''Değişiklikle ilgili bir paket program hayata geçireceğiz.'' diyen bakan, aile doktorları tarafından kolonoskopi muayenesi için kamu hastanelerine sevk edilen hastaların, 21 günden fazla bekletilmeyeceğinin altını çizdi. Yeni uygulama için devlet bütçesinden 200 milyar kron bütçe ayrıldığını açıkladı.