Oslo’da faaliyet gösteren Oslo Eğitim Derneği’nin (OKUF) düzenlediği Pangea Matematik Yarışması finaline ilgi büyüktü. Oslo Üniversitesi Kimya Bölümün’ün anfisinde ilk defa düzenlenen yarışmaya, Drammen ve Stavanger şehirlerinden de öğrenciler katıldı.

Programa, Nobel Komitesi üyelerinden Inger-Marie Ytterhorn’un da torunuyla katılması dikkat çekti. 4, 5 ve 6. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan yarışma, iki aşamalı gerçekleşti. Yarışmaya ilk etapta ülkenin çeşitli şehirlerinden bin 800 öğrenci başvurdu. Katılan bin öğrencinin 110’u finale kaldı. Finalde ise her sınıftan 3 kişi dereceye girdi.

Oslo’da eğitim veren Slemdal ve Østensjø ilköğretim okullarından dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Ayrıca, programda Oslo Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencilerinin yaptığı gösteri büyük ilgi gördü.

Pangea Matematik Yarışması sorumlusu Mustafa Kömürcü, amaçlarının daha çok Norveçli öğrencilere matematik ve fen bilgisini sevdirmek olduğunu açıkladı. Kömürcü, yarışmanın ilk defa olmasına rağmen katılımın yüksek olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Ayrıca Kömürcü, daha önce yapılan uluslararası araştırmalarda Norveç genelinin matematik seviyesinin düşük olduğunu söyleyerek, "Aynı zamanda bu yarışmanın amacı öğrencilerin metametik seviyelerini yükseltmeye de katkı sağlamaktır." dedi.

Daha önce PISA isimli uluslararası bir araştırma şirketinin, 65 ülkede 510 bin öğrencinin matematik, fen bilgisi derslerindeki seviyelerine ilişkin yaptığı araştırma sonucunda Norveçli öğrencilerin Estonya, Finlandiya, Vietnam, İrlanda ve Danimarka'nın ardından 30'uncu sırada yer aldığı açıklanmıştı.