Norveç'te 1980 ve 90’lı yıllarda oldukça popüler olan video marketlerinden film kiralama ve satın alma geleneği tarihe karışıyor. Ülke genelinde 200 video mağazasından sadece 10 tanesi hizmet veriyor. Başkent Oslo’da açık olan tek mağaza 1 Temmuz'da kapanacak.

Mağazaları işleten Norveçliler durumdan oldukça şikayetçi. Norveç’in günlük gazetelerinden VG’ye konuşan Oslo Üniversitesi film uzmanı ve eğitmenlerinden Marius Øfsti’ye göre bu tür yerlerin tükenişi, Norveç için büyük bir kültür kaybı. Øfsti, Oslo’da internette bulunamayan filmler için en azından birkaç video mağazası bulunması gerektiğini savunuyor.

İstatistiklere göre 1991’de ülke genelinde bu çeşit 2 bin market vardı. Bu tür yerleri işletenlere göre gidişat çeyrek asır yani 25 yıl iyiydi Ancak 2012’de yaşanan ani düşüşle sayı 200' düştü. Şimdilerdeyse sayısı sadece 10 tane.

Norveç İstatistik Kurumu (NTB) verilerine göre 2006’da Norveç genelinde video mağzalarından film kiralayan ve satın alanların oranı yüzde 83 iken, bu sayı 2013’te yüzde 23’e düştü. Oranın düşüşüne sebep olarak DVD ve internet satışları gösteriliyor.